fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryJoš dva mjeseca za dopunu istrage

Još dva mjeseca za dopunu istrage

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Viši sud produžio je dva mjeseca rok Specijalnom državnom tužilaštvu da dopuni istragu u slučaju Telekom, potvrđeno je Pobjedi iz te institucije.

Produženje roka tražio je specijalni tužilac Saša Čađenović.

Optužnicom, koja je 27. jula vraćena na dopunu, dvojica bivših čelnika Crnogorskog Telekoma – Oleg Obradović, kao predsjednik odbora direktora Telekoma Crne Gore, i Miodrag Ivanović, kao izvršni direktor Moneta, optuženi su da su kompaniju, nakon što je privatizovana i prodata Mađarima, oštetili za 2,3 miliona EUR, pribavljajući korist drugome.

Obradović i Ivanović terete se da su zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju pribavljajući 2,3 miliona EUR koristi kompaniji Rawleigh Trading iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama ispitivanja tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi.

Dokumentacija do koje tužilaštvo nije moglo doći, ali jeste odbrana, kako je saopšteno na raspravi koja je održana u Višem sudu 6. jula, dokazuje da o angažovanju konsultantske kuće iz Londona Obradović i Ivanović nijesu odlučivali sami, već da je odluku donio odbor direktora Telekoma.

Na odluci su i potpisi dvojice Mađara.

Advokat Zoran Piperović kazao je ranije da su na toj odluci postoje četiri potpisa i to potpisi Obradovića, Ivanovića i dvojice Mađara.

“Podsjetiću da su Mađari od 27. oktobra do 28. decembra 2005. godine, period koji je u optužnici označen kao inkriminisan, već uveliko rukovodili Telekomom, što znači da moji branjenici tada nijesu mogli da odobravaju poslove vrijedne nekoliko hiljada EUR, a kamoli milionski posao”, rekao je Piperović.

On je naveo da su Obradović i Ivanović radili po petogodišnjem biznis planu, koji se odnosio na ispitivanje tržišta, a koji su vlasnici iz Mađarske potpisali.

Sudu je dostavljena i dokumentacija koja dokazuje da Obradović i Ivanović nijesu imali ovlašćenja da odobravaju ‘milionske poslove’.

Ugovor koji tužilac smatra spornim potpisan je u oktobru 2005. godine, pola godine nakon što je privatizovan Crnogorski Telekom.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije