fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJevrić: Navodi o nesavjesnom postupanju neodrživi

Jevrić: Navodi o nesavjesnom postupanju neodrživi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Doskorašnji izvršni direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić, koga je Odbor direktora te kompanije razriješio dužnosti, kazao je da o njegovoj kompetentnosti najbolje govore rezultati preduzeća od 2013. godine i dobijene nagrade.

Iz Regionalnog vodovoda je saopšteno da je Odbor direktora Jevrića razriješio dužnosti iz razloga što je prekršio izvršavanje poslova i zadataka iz nadležnosti predviđenih članom 19 i 21 Statuta i jer je nesavjesnim i nepravilnim radom nanio štetu kompaniji, tako što nije preduzimao mjere i radnje na osnovu analize dostupnih podataka o tome da je izdašnost izvorišta Bolje sestre, iz kojeg se snabdijevaju vodom šest primorskih opština, za deceniju i po smanjena više od 80 odsto.

Jevrić je u reagovanju naveo da iz profesionalnih i ljudskih motiva odbacuje navode iz novinskog teksta u vezi razloga iz odluke o razriješenju sa mjesta izvršnog direktora Regionalnog vodovoda, za koju je saznao iz medija.

„Možemo pričati o političkim razlikama, ličnim netrpeljivostima, ali obimna dokumentaciona osnova Regionalnog vodovoda upravo potvrđuje izuzetno profesionalan, savjestan i više nego domaćinski odnos kompanije u cjelini, pa i mene kao izvršnog direktora, ne samo na polju zaštite izvorišta Bolje Sestre od nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka“, kazao je Jevrić.

On je rekao da je Regionalni vodovod prvi reagovao na taj problem još 2010. godine, sa izraženijim intenzitetom od dolaska menadžmenta koji personalizuje, kroz čak preko 250 različitih zvaničnih dopisa, prijava, analiza i upozorenja nadležnim institucijama, da shodno svojim preciznim ovlašćenjima i zakonom definisanim obavezama reaguju i spriječe dalju devastaciju tog izvorišta.

„O ličnoj kompetentnosti najbolje govore rezultati Regionalnog vodovoda od 2013. godine, kao i dobijene nagrade“, navodi se u reagovanju.

Jevrić je posebno istakao podršku međunarodnih institucija koje, kako je kazao, ne bi sarađivale sa Regionalnim vodovodom da prije toga nije visoko ocijenjena kompetentnost odgovornih pojedinaca u kompaniji, pa i njegova.

On je kazao da je Regionalni vodovod kompanija koja u cjelosti poštuje sve zakone i međunarodne računovodstvene standarde, što, kako je dodao, od 2013. godine potvrđuju nadležne državne institucije i globalno priznate revizorske kuće.

Prema riječima Jevrića, o neodrživosti navoda o „nesavjesnom postupanju” najbolje govori i činjenica da je Regionalni vodovod 2017. godine, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj i predpristupnih fondova Evropske unije, pokrenuo istraživanja pada izdašnosti izvorišta uz ulaganja oko 500 hiljada EUR, iako su ta istraživanja zakonom jasno precizirana obaveza drugih državnih organa.

On je kazao da je Regionalni vodovod za vrijeme njegovog mandata povećao prihode na godišnjem nivou za oko 110 odsto, stepen iskorišćenosti kapaciteta za oko 100 odsto, kreirao viziju razvoja za period od prošle do 2030. godine.

Kako je naveo Jevrić, tokom prošle godine, koja je bila izložena globalnim problemima zbog pandemije koronavirusa, finansijski gubitak od 198.847 EUR se smatra štaviše uspješnim rezultatom, kada se ima u vidu da su druge kompanije imale višemilionske gubitke.

„Upravljanje kompanijom bez ijednog eura duga prema državi, zaposlenima, poslovnim partnerima, uz plaćenih 28 miliona EUR kredita uloženih u izgradnju sistema, započet novi ciklus razvoja kompanije kroz projekte vrijedne 24 miliona EUR, kao i mnoštvo drugih parametara, teško da može biti ocijenjeno „nesavjesnim” radom““, poručio je Jevrić.

On je rekao da ovogodišnja turistička sezona nije ugrožena i da izmjereni preliv izvorišta na dan 28.jun ove godine iznosi 1.040 l/s uz mjerljivo veću apsolutnu izdašnost izvora.

„Zbog javnosti, danas isporučujemo 20 odsto veće količine vode u odnosu na prošlu godinu i čak jedan odsto više od rekordne 2019. Ne palite požar, da bi gasili vatru“, navodi se u reagovanju Jevrića.

Prema njegovim riječima, revanšizam zbog političkih razlika je jedno, ali pokušaj kreiranja takozvane odgovornosti bez utemeljenja u dokumentacionoj osnovi je jalov, politikantski i kratkoročan posao.

Kako je naveo Jevrić, korisno je u ovim politički i klimatski vrelim danima biti dio rješenja, a ne stvarati probleme tamo gdje ih nema, iz političkih ili bilo kojih drugih razloga.

„Na kraju, možemo reći dosta toga, stvarati buku, djelovati manje ili više uvjerljivo, ali bez konretnih i mjerljivih rezultata sve to je „zaludna rabota”, jer djela ipak ostaju iza nas, sude o nama i govore više od svih izgovorenih riječi“, zaključuje se u reagovanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije