fbpx
NaslovnicaGlavna vijestJednogalsno za skidanje imuniteta Ivanoviću

Jednogalsno za skidanje imuniteta Ivanoviću

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Administrativni odbor Skupštine jednoglasno je usvojio zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS), Petru Ivanoviću.

Skidanje imuniteta Ivanoviću tražilo je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u februaru.

Ivanović je u februaru saslušan u SDT-u u okviru istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda.

Specijalni državni tužilac, Milovije Katnić, kazao je da postoji osnovana sumnja da je Ivanović kao bivši ministar poljoprivrede zloupotrijebio službeni položaj prilikom dodjele sredstava krajnjim koriscima kredita, između Fonda za razvoj Abu Dabi kao zajmodavca i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) kao zajmoprimca, kojom su odobrena novčana sredstva radi podrške razvoju poljorivrede u iznosu od 50 miliona USD.

„Nakon izviđajnog postupka, podnijeta je prijava protiv Ivanovića i drugih osoba zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj. Dostavljeni su dokazi uz krivičnu prijavu, gdje su saslušana određena lica u svojstvu građana kao korisnika kredita, i dio dokumentacije. Nakon toga je SDT angažovalo vještake koji su dali preliminari nalaz“, naveo je Katnić na sjednici Administrativnog odbora.

On je kazao da je nakon toga nađeno da i dalje postoji osnovana sumnja da je Ivanović u toku 2015. godine do aprila 2016. protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, prekoračenjem tog položaja i nevršenjem svoje službene dužnosti drugome pribavio imovinsku korist koja prelazi 30 hiljada EUR i drugome nanio štetu.

“Postoji osnovana sumnja da je Ivanović kao ministar poljoprivrede to svojstvo zloupotrijebio prilikom dodjele kredita krajnjim koriscima tako što je nepoštujući procedure i uslove iz javnog poziva zaključio ugovore sa ovlašćenim zajmoprimcima, kojima su dodijeljena sredtva iako nijesu svi zadovoljavali uslove”, dodao je Katnić.

Poslanica DPS-a, Daliborka Pejović, kazala je da je njima Ivanović olakšao glasanje, jer je već na jednoj od televizija javno iznosio svoj stav da se neće pozivati na imunitet.

Ona je kazala da su takvim glasanje potvrdili njihov odnos da će uvijek biti za skidanje imuniteta poslanika kada to procijene organi.

Predsjednik Administrativnog odbora, Milun Zogović, pitao je koliki je okvirno iznos materijalne štete koju je Ivanović pričinio državi, jer se barata sa cifrom od 50 miliona USD.

Katnić je odgovorio da je šteta po osnovu raskinutih ugovora osam miliona USD za sada, ali da sve zavisi kolika će šteta biti po državu, što zavisi od kolaterala i od toga koliko se može danas prodati na tržištu.

„Takođe, u ovom predmetu prvo je bio izviđaj, koji je trajao malo duže. Uslovi ugovora su bili grejs period od četiri godine, gdje se moralo sačekati“, naveo je Katnić.

U okviru pomenute istrage saslušavani su i bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Zoran Vukčević, bivši ministar poljoprivrede Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić.

Kako su ranije prenijeli mediji, Mugoša je saopštio da je spreman da sarađuje sa nadležnim organima i pomogne im u rasvjetljavanju i utvrđivanju pune istine o načinu korišćenja sredstava iz Abu Dabi fonda.

Ivanović i Vukčević se sumnjiče da su 2015. godine ugovorili sporni posao sa predstavnicima Abu Dabi fonda. Specijalno tužilaštvo sada ispituje da li je bilo nezakonitih radnji prilikom dodjele i realizacije kredita u iznosu od 50 miliona USD, koji je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uzelo iz Abu Dabi fonda kako bi podstakli razvoj poljoprivrede na sjeveru Crne Gore.

Istraga je pokrenuta u vezi sa podjelom dijela tog novca u iznosu od 23 miliona USD, koje je Ministarstvo poljoprivrede podijelilo za devet crnogorskih firmi. Sumnja se da su neke od njih, suprotno ugovoru, novac iz povoljnih kredita za koje garantuje država iskoristile za neke druge namjene.

Uslovi kredita iz arapskog fonda na papiru su veoma povoljni, sa kamatnom stopom od 2,5 odsto, grejs periodom od četiri godine i rokom otplate 17 godina. Firme su bile u obavezi da podnesu prijavu sa detaljno razrađenim projektom i planom o trošenju novca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije