fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavni poziv za dodjelu solarnih sistema poljoprivrednim domaćinstvima na Cetinju

Javni poziv za dodjelu solarnih sistema poljoprivrednim domaćinstvima na Cetinju

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Prijestonica Cetinje i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) obezbijediće 25 solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije namijenjenih poljoprivrednim domaćinstvima u udaljenim seoskim područjima na teritoriji Cetinja.

“Podrška se prvenstveno daje nosiocima i članovima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i domaćinstava koji nemaju stalan i stabilan pristup električnoj energiji, čiji je primarni izvor prihoda poljoprivreda ili su korisnici socijalne pomoći”, navodi se u javnom pozivu za dodjelu solarnih sistema koji je danas raspisala Prijestonica.

Podrška je, kako se dodaje, namijenjena stanovnicima mjesnih zajednica Bata Cucka, Njeguši, Ćeklići, Čevo, Trešnjevo i Ubla Čevska.

Pravo učešća u pozivu, kako se dodaje, imaju sva poljoprivredna domaćinstva i gazdinstva koja ispunjavaju uslove da članovi domaćinstva borave u ruralnom području Prijestonice, na teritoriji neke od navedenih mjesnih zajednica, da domaćinstvo nije spojeno na elektrodistributivnu mrežu i da nemaju ili nijesu već dobili opremu za solarno napajanje električnom energijom od nekog drugog.

Kriterijumi koji će se dodatno vrednovati su bavljenje nekom poljoprivrednom djelatnošću – ratarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, broj uslovnih grla kojim domaćinstvo raspolaže, broj članova porodice, prisustvo mladih u domaćinstvu, socijalni status nosioca i članova domaćinstva.

“Projektom će se obezbijediti maksimalno 25 solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije koji omogućavaju punjenje telefona, rad sijalice, radija, televizora i frižidera”, navodi se u saopštenju.

Sredstva za program podrške su obezbijedili UNDP, kroz projekat Razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori i Prijestonica Cetinje – po 45 odsto, a krajnji korisnik ima obavezu deset odsto učešća u ukupnim troškovima.

Solarni sistemi se lako montiranju i demontiraju, pa će korisnici biti u mogućnosti da ih po potrebi uklanjaju i ponovo postavljaju u zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih uslova u skladu sa principima dobrog domaćinskog upravljanja.

Prijave se mogu podnositi od danas do 2. avgusta, a dodatne informacije o pozivu, uslovima i potrebnim dokumentima mogu se dobiti u Građanskom birou Prijestonice, kancelarijama mjesnih zajednica i na sajtu Prijestonice www.cetinje.me.
(kraj) sam/jlb

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije