fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavni poziv predstavljen crnogorskim privrednicima

Javni poziv predstavljen crnogorskim privrednicima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavili su četvrti IPARD javni poziv za Mjeru 1 poljoprivrednim proizvođačima iz Nikšića, Danilovgrada, Tuzi i Golubovac, kako bi se upoznali sa njegovim uslovima i kriterijumima prihvatljivosti.

Iz Ministarstva je saopšteno da su poljoprivrednicima pojašnjeni kriterijumi koje moraju ispuniti da bi mogli aplicirati za javni poziv koji će biti objavljen 14. marta.

“Tačnije, u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške, oni moraju zadovoljiti specifične kriterijume u zavisnosti od sektora proizvodnje. Za projekte iz sektora proizvodnje mlijeka – pet krava (priplodnih grla) i/ili 50 ovaca i/ili 50 koza, sektora proizvodnje mesa – 30 goveda u tovu, 20 krmača ili 100 svinja u završnom tovu, hiljadu brojlera odnosno pilića, kao i 100 brojlera odnosno ćurića”, navodi se u saopštenju.

Kriterijumi za projekte iz proizvodnje jaja obuhvataju 1,5 hiljada koka nosilja, voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje) – 0,5 hektara površine zasada, 0,1 ha površine zasada u zaštićenom prostoru, za proizvodnju ratarskih kultura – jedan ha površine zasada, aromatičnog i ljekovitog bilja – 0,3 ha površine zasada, proizvodnju gljiva i pečurki – 0,01 ha proizvodne površine.

“Za vinogradare početni uslov je 0,5 ha pod vinovom lozom, za maslinare 0,5 ha pod maslinama, za pčelare 30 pčelinjih društava, a za ribare godišnji kapacitet minimum deset tona ribe ili školjki”, rekli su iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva podsjetili su prisutne da kroz IPARD podršku za primarnu poljoprivrednu proizvodnju poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od deset hiljada EUR do 500 hiljada EUR, sa bespovratnom podrškom do 60 odsto prihvatljivih troškova.

“Za mlade farmere, ispod 40 godina, podrška je 65 odsto, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70 odsto prihvatljive investicije”, dodaje se u saopštenju.

Predmet investicije može biti izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na gazdinstvu, ulaganje u sistem navodnjavanja, nabavka protivgradne mreže i mreže zaštite od ptica, nabavka sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u konsolidaciju i poboljšanje zemljišta i ostalo.

“Pitanja prisutnih najviše su bila vezana za izgradnju objekata na gazdinstvima u oblasti stočarstva, upravljanje stajnjakom, podizanje vinograda i voćnjaka, kao i uređenje ekonomskog dvorišta i rješavanje pitanja vodosnadbijevanja gazdinstva radi širenja proizvodnje”, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, proizvođači su se interesovali na koji način treba da podnesu obrazac zahtjeva za dodjelu podrške. Objašnjeno je da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti od dana objave tog javnog poziva sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me.

“Obrasci i sve dodatne informacije se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji”, navodi se u saopštenju.

Poljoprivredni proizvođači i svi zainteresovani sa područja opština Herceg Novi, Kotor, Kolašin i Mojkovac biće u prilici da se sjutra detaljnije upoznaju sa mogućnostima besovratne podrške i uslovima za prijavljivanje na javni poziv.

Prezentacije će se održati u skupštinskoj sali Opštine Herceg Novi u deset sati, skupštinskoj sali Opštine Kotor u 14 sati, kolašinskom Centru za kulturu u deset sati i mojkovačkoj skupštinskoj sali Opštine u 13 sati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...