fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavne konsultacije o novim zakonima na polju inovacija i tehnološkog razvoja

Javne konsultacije o novim zakonima na polju inovacija i tehnološkog razvoja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo nauke pozvalo je sve zainteresovane da u okviru javnih konsultacija do 1. juna dostave predloge i sugestije povodom izrade predloga zakona o inovacionoj djelatnosti i podsticajnim mjerama za istraživanje i inovacije.

Konsultacije za oba predložena zakona podrazumijevaće davanje inicijativa, predloga, sugestija i komentara u početnoj fazi priprema tih akata.

Iz Ministarstva su kazali da se svi predlozi mogu dostaviti u elektronskom obliku, putem portala e-uprave ili na mejl [email protected]

„Vlada je planirala da kroz ta dva zakona unaprijedi oblast i podstakne razvoj nacionalnog inovacionog sistema“, navodi se u saopštenju.

Novim zakonskim uređenjem inovacione djelatnosti u Crnoj Gori jasnije se definiše nacionalni inovacioni sistem i normiraju subjekti koji obavljaju inovacionu djelatnost i obezbjeđuju inovacionu infrastrukturu.

Predloženim zakonom se utvrđuje i uloga Savjeta za inovacije i osnivanje novog implementacionog tijela – Fonda za inovacije, koji bi u okviru svoje nadležnosti sprovodio programe inovacione djelatnosti.

„Na taj način unapređuje se važeći Zakon o inovativnoj djelatnosti iz 2016. godine i usaglašava sa evropskim zakonodavnim i strateškim okvirom i međunarodnim standardima u toj oblasti“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da je razlog za donošenje predloga zakona o podsticajnim mjerama za istraživanje i inovacije povećanje nivoa istraživanja i inovacija, u smislu povećanja ljudskih resursa, znanja i kapitala koji se investira u naučno-istraživačku i inovacionu djelatnost.

„Podsticajne mjere podrazumijevaju poreska umanjenja, odnosno oslobođenja ili olakšice kod poreza na dohodak fizičkih lica, prireza na porez, doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, poreza na dobit i na nepokretnu imovinu i naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta“, navodi se u saopštenju.

Kategorije korisnika koje su predviđene tim zakonom su kompanije i naučno-istraživačke ustanove koje realizuju inovativne projekte, inovativni start up-ovi i spinofovi, pojedinci frilenseri, pronalazači i inovatori, investitori u inovacionu djelatnost.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...