fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavne konsultacije o dodjeli radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega

Javne konsultacije o dodjeli radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za elektronske komunikacije u poštansku djelatnost (EKIP) pokrenula je javne konsultacije u vezi sa dodjelom radio-frekvencija iz pionirskih 5G opsega.

Savjet EKIP je na sjednici u četvrtak usvojio nacrt dokumentacije za javno nadmetanje za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 700 megaherca (MHz), 3,6 gigaherca (GHz) i 26 GHz, za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža.

EKIP je proces dodjele spektra oblikovao saglasno ciljevima koji se žele postići i uz potpuno uvažavanje stanja na nacionalnom tržištu i u transparentnoj proceduri zasnovanoj na najboljoj uporednoj praksi.

„Svoja opredjeljenja u pogledu predmeta, strategije i uslova dodjele, korišćenja radio-frekvencija, te formata i procedure javnog nadmetanja, EKIP je, saglasno Zakonu o elektronskim komunikacijama, definisao dokumentacijom za javno nadmetanje, čiji nacrt je predmet javnih konsultacija“, kazali su iz EKIP-a.

Javne konsultacije se sprovode po fazama.

Zainteresovani subjekti svoje komentare, mišljenja i sugestije mogu dostaviti do 8. jula na mejl [email protected], putem Pošte ili ličnom dostavom u EKIP-u.

„EKIP će do kraja jula razmotriti prispjele komentare, mišljenja i sugestije i dati odgvore i stavove koji će, kao i materijali pristigli od zainteresovanih subjekata, biti obajvljeni na internet stranici regulatora“, dodaje se u saopštenju.

Usvajanje dokumentacije za javno nadmetanje se očekuje tokom septembra.

Konsultativni dokument i nacrt dokumentacije su dostupni na internet stranici EKIP-a.

Imajući u vidu činjenicu da navedeni opsezi omogućavaju implementaciju 5G mobilnih komunikacionih mreža u punom kapacitetu, EKIP se opredijelila da dodjelu radio-frekvencija iz sva tri opsega sprovede u jednom postupku javnog nadmetanja, metodom multiband aukcije spektra, i to kao drugu fazu dodjele raspoloživih radio-frekvencija za mobilne mreže.

EKIP je strategiju dodjele raspoloživih radio-frekvencija za mobilne mreže dizajnirala na način koji omogućava ostvarenje određenih ciljeva.

To su, između ostalih, očuvanje i podsticanje efektivne konkurencije na tržištu mobilnih elektronskih komunikacionih usluga i omogućavanje stabilnog poslovnog okruženja za mobilne operatore i druge investitore.

Ciljevi su i kreiranje uslova za dalji razvoj mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga i ostvarivanje prihoda za budžet Crne Gore od dodjele radio-frekvencija koji odražavaju tržišnu vrijednost spektra pri datim uslovima dodjele.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije