fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavna rasprava otvorena do kraja mjeseca

Javna rasprava otvorena do kraja mjeseca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) objavila je u petak izvještaje o analizi dokumentacije po zahtjevima vršilaca za davanje saglasnosti na predlog cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti za narednu godinu.

Regulator je izvještaje, za koje je do kraja mjeseca otvorena javna rasprava, uradilo za preduzeća Vodovod i kanalizacija iz Berana, Budve, Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Nikšić, Podgorica, Rožaje, Tivat i Ulcinj.

Izvještaji su urađeni i za preduzeća Komunalne usluge Gradac Mojkovac, Vodovod Pljevlja, Komunalne djelatnosti Plav i Šavnik, Komunalno Plužine, PPOV Kotor-Tivat iz Tivat, Agenciju za stanovanje Podgorica i S&E Tehnica Bar, navodi se u obavještenju objavljenom na sajtu regulatora.

Mišljenja i primjedbe na navedene izvještaje zainteresovani mogu dostaviti regulatoru do 30. oktobra i to putem pošte, mejla [email protected] ili faksom na broj 020/229-755.

Cijene za narednu godinu predstavljaju prvi korak ka izjednačavanju cijena koje plaćaju građani i preduzeća, što u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima treba da se sprovede u periodu od pet godina od stupanja na snagu njegovih posljednjih izmjena, iz decembra prošle godine.

Kako je ovo ujedno i prva godina regulacije cijena u oblasti regulisanih komunalnih djelatnosti, REGAGEN je objavio i Vodič kroz regulatorni okvir za regulisane komunalne djelatnosti za Prvi regulatorni period.

REGAGEN je izvještaje sačinio i objavio u skladu sa Metodologijom za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti.

Pored zainteresovanih, regulator je pozvao i opštine da se do 6. novembra izjasne da li, shodno mogućnosti koje im pruža Zakon o komunalnim djelatnostima, planiraju da u narednoj godini omoguće finansiranje dijela troškova za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti, posebno uzimajući u obzir lokalne specifičnosti i efekte Covid-19.

“Ističemo da bi navedena sredstva u skladu sa članom 14 Metodologije imala tretman ostalih poslovnih prihoda, odnosno uticala bi na smanjenje cijena za javno vodosnabdijevanje i upravljanje komunalnim otpadnim vodama kako za pojedince, tako i za kompanije”, objasnili su iz REGAGEN.

Najčitanije