fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryJači socijalni dijalog i bolji uslovi za zapošljavanje

Jači socijalni dijalog i bolji uslovi za zapošljavanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Memorandum o razumijevanju o Programu dostojanstvenog rada za period od ove do 2021. godine, koji su danas potpisali predstavnici Vlade i socijalnih partnera, trebalo bi da doprinese jačanju socijalnog dijaloga, boljim uslovima za zapošljavanje i formalizaciji neformalne ekonomije.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, koji je potpisao Program u ime Vlade, kazao je da je dostojanstveni rad obaveza svakog demokratskog društva.

„Kroz konstruktivan socijalni dijalog i podršku Međunarodne organizacije rada (MOR) ispunjavamo te obaveze. Program je rezultat konsultacija i podrške MOR-a, koji postavlja tri prioriteta koji se odnose na jačanje mehanizama socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, stvaranje povoljnih uslova za zapošljavanje i održivo preduzetništvo i formalizaciju neformalne ekonomije“, rekao je Purišić.

On je naveo da realizacijom Programa očekuju da budu ojačani tehnički i institucionalni kapaciteti socijalnih partnera, osnažena uloga Socijalnog savjeta, dok će Zakon o radu biti usklađen sa međunarodnim standardima.

„Program koji se potpisuje je drugi po redu tog tipa. Evaluacijom Programa za period od 2015. do 2017. godine ocijenjeno je da su planirane aktivnosti uspješno realizovane, što je dalo podsticaj za potpisivanje novog programa“, dodao je Purišić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije