fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzraditi akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije

Izraditi akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izrada akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, kojim bi se doprinijelo sprečavanju nedozvoljene trgovine cigaretama, tekstilom i internet trgovinom, bila bi korisna, ocijenili su predstavnici crnogroske Uprave za inspekcijske poslove i Ministarstva javne uprave i lokalne samouprave Srbije.

Na sastanku su, kako je saopšteo iz UIP-a, razmijenjeni primjeri dobre prakse, novine u Zakonu o inspekcijskom nadzoru koji je na snazi u Srbiji od 2015. godine, a čija izmjena se priprema u Crnoj Gori u skorijem periodu, kapaciteti inspekcija, saradnja sa sudovima, koordinacija i saradnja sa privredom i proces digitalizacije.

Delegacija Uprave za inspekcijske poslove koju su činili direktor Ilir Harasani, njegova pomoćnica Ana Vujošević i načelnica za zastupanje i pružanje pravne pomoći u oblasti inspekcijskog nadzora, Ljiljana Jovović, boravila je u ponedjeljak u radnoj posjeti Ministarstvu javne uprave i lokalne samouprave u Beogradu.

Predstavnici Ministarstva javne uprave i lokalne samouprave Srbije, Dragan Pušara i Ljiljana Uzelac, prezentovali su dostignuća Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, koje tijelo figurira kao organ koji koordiniše rad svih inspekcijskih službi u Srbiji.

„U Srbiji postoji sistem elinspektor, koji softver je povezan sa preko 30 registara, dok je naredna faza formiranje jedinstvene baze srpske privrede sa podacima o privrednim subjektima i analizom rizika“, navodi se u saopštenju.

Iz UIP-a su naveli da, kako je u Upravi za inspekcijske poslove započeta implementacija modula analize rizika kroz koje matrice će se praviti plan kontrola, iskustvo Koordinacione komisije Srbije od izuzetnog je značaja, pogotovo kod činjenice da oba projekta, i u Crnoj Gori i Srbiji, prati konsultanatska firma NALED, koja posjeduje ogromno iskustvo na polju ovih softverskih rešenja.

Na sastanku se, pored situacije sa covid 19 i prenijetim poslovima kontrole epidemioloških mjera na inspekcijske organe, posebna pažnja posvetila suzbijanju sive ekonomije, rada na „crno“ i nelojalne konkurencije, jer ovaj problem afektira obje države.

Delegacija Uprave za inspekcijske poslove je veoma zadovoljna produktivnom posjetom Ministarstvu javne uprave i državne uprave, čiji predstavnici su bili vrhunski profesionalci i domaćini.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije