fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIzdvojili preko milion EUR za prvu fazu kružne saobraćajnice

Izdvojili preko milion EUR za prvu fazu kružne saobraćajnice

Plužine, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) izdvojila je preko milion EUR za prvu fazu kružne saobraćajnice u Opštini Plužine, saopštili su njeni predstavnici i dodali da će nastaviti da realizuju obaveze prema sredinama u kojima valorizuju energetske potencijale.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin, glavni finansijski direktor Miro Vračar i savjetnica izvršnog direktora za pravna pitanja Mirjana Adžić boravili su u posjeti Plužinama, gdje su, zajedno sa direktorom Hidroelektrane (HE) Piva Radomirom Radonjićem i izvođačem radova obišli upravo završenu prvu fazu kružne saobraćajnice.

Iz EPCG su podsjetili da je taj projekat realizovan sredstvima koja, shodno ugovoru sa Opštinom Plužine, izdvaja EPCG.

Rovčanin je naveo da izvršeni radovi pružaju mnogo razloga za zadovoljstvo, naglašavajući da će kompanija nastaviti da sarađuje sa Opštinom Plužine u obostranom interesu.

„Ono što se čekalo četiri godine, završili smo za četiri mjeseca. EPCG nastavlja da realizuje obaveze prema sredinama u kojima valorizuje energetske potencijale. HE Piva je veoma važno postrojenje za našu kompaniju i cio elektroenergetski sistem i razumije se da ćemo, održavajući taj pogon, voditi računa i o sredini u kojoj se on nalazi“, naveo je Rovčanin.

On je kazao da se nada da će ta vrijedna investicija biti na korist građanima Plužina i služiti turističkom potencijalu opštine.

„Odgovornost prema sredinama u kojima privređuje svakako je nešto što predstavlja imperativ poslovanja naše kompanije“, poručio je Rovčanin.

Vračar je, govoreći o finansijskim aspektima saradnje, podsjetio da je 2010. godine potpisan ugovor o realizaciji preostalih obaveza EPCG prema Opštini Plužine nastalih po osnovu izgradnje HE Piva.

Predviđeno je da se uloži preko 11 miliona EUR, a do sada su realizovani projekti u vrijednosti od 4,5 miliona EUR.

„Neke od značajnijih investicija su sanacija vodovoda, rekonstrukcija raskrsnice na ulazu u Plužine, sanacija pristaništa, rekonstrukcija i asfvaltiranje puta do sela Brljevo, uređenje prostora ispred upravne zgrade HE Piva, te rekonstrukcija ulica Baja Pivljanina i Lazara Sočice“, precizirao je Vračar.

Prema njegovim riječima, djelimično su realizovani radovi u okviru obaveze uređenja prostora u naselju prema Detaljnom urbanistčkom planu (DUP), troškovi eksproprijacije nepokretnosti, izgradnja kolektora sa prečistačem otpadnih voda, te izrada projektne dokumentacije za uređenje naselja.

„Što se tiče radova na prvoj fazi kružne saobraćajnice, shodno ugovoru sa Erlangom iz 2018. godine, izdvojeno je oko 1,09 miliona EUR za izvođenje radova. Utrošeno je i 45,5 hiljada EUR za projektantsko-konsultantske usluge, osam hiljada EUR za nadzor, dok je po osnovu eksproprijacije izdvojeno 608 hiljada EUR“, dodao je Vračar.

U EPCG očekuju da krajnji troškovi za izvođenje radova, ne računajući eksproprijaciju, budu oko 1,3 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije