fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIzbrisani svi dobici od početka godine

Izbrisani svi dobici od početka godine

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale zbog slabijih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja i razočaravajućih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, zbog čega su Dow Jones i S&P 500 indeks zaronili na nivoe od početka godine.

Dow Jones skliznuo je 608 bodova ili 2,41 odsto, na 24.583 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,09 odsto, na 2.656 poena, a Nasdaq indeks 4,43 odsto, na 7.108 bodova.

Oštrim padom u srijedu nastavljen je negativni niz na najvećoj svjetskoj burzi, pri čemu je S&P 500 pao šesti dan zaredom, prenosi SEEbiz.

Cijene dionica su pod pritiskom od početka ovog mjeseca zbog niza razloga, od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, do tenzija između Evropske komisije i Italije u vezi budžetskog deficita, kao i zabrinutosti ulagača uoči izbora za američki Kongres.

Nakon gubitaka, Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su na nivoe od početka godine, izbrisavši sve prethodne dobitke, dok je Nasdaq indeks čak zaronio u područje korekcije. Sada je, naime, 12,4 odsto ispod svog prethodno rekordnog nivoa dostignutog 29. avgusta.

Ulagače su razočarali podaci prema kojima je prodaja porodičnih kuća u SAD-u u septembru pala na najniže nivoe u gotovo dvije godine, što pokazuje da su više kamate na hipotekarne kredite i visoke cijene izazvale pad potražnje.

Uz to, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) objavila je izvještaj koji pokazuje da su zbog nedavno uvedenih carina američke fabrike povećale svoje cijene.

A to znači da bi, ako ojača inflacija, Fed mogao ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa.

Ulagače su razočarali i kvartalni poslovni rezultati nekoliko proizvođača čipova, jer ukazuju na usporavanje potražnje. Zbog toga je cijena dionice Texas Instrumentsa potonula 8,5, a Intela 4,7 odsto, pa je indeks poluvodičkog sektora skliznuo 6,6 odsto.

Pritom je S&P indeks tehnološkog sektora, koji je donedavno predvodio po rastu cijena u ovoj godini, u srijedu skliznuo 4,4 odsto.

I u većini ostalih sektora cijene su dionica pale, premda većina kompanija izvještava o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Zahvaljujući tome, analitičari u anketi Reutersa sada procjenjuju da je dobit kompanija u trećem tromjesečju u prosjeku porasla 22,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su na početku sezone objava poslovnih izvještaja očekivali rast od 21,5 odsto.

Međutim, zbog upozorenja mnogih kompanija o problemima s kojima se suočavaju, analitičari su smanjili svoje procjene rasta zarada u četvrtom tromjesečju, s prethodnih 20 na 19,5 odsto.

Zbog svega toga, VIX indeks ‘straha’ na Čikaškoj berzi opcija skočio je 4,5 bodova, na 25,23 boda, najviši nivo od februara. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

„Čini se da je više panike i straha dok se rasprodaja dionica nastavlja”, kazao je direktor u firmi Independent Advisor Alliance, Chris Zaccarelli.

I na većini evropskih burzi cijene su dionica pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,73 odsto, na 11.191 bod, a pariski CAC 0,29 odsto, na 4.953 poena. Londonski FTSE ojačao je 0,11 odsto, na 6.962 boda.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije