fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIz budžeta nikšićke Opštine 636 hiljada EUR za poljoprivrednike

Iz budžeta nikšićke Opštine 636 hiljada EUR za poljoprivrednike

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Iz budžeta nikšićke Opštine u narednoj godini biće izdvojeno 636 hiljada EUR za poljoprivredne proizvođače na ime planirane podrške, saopšteno je iz lokalne uprave Nikšića.

Predsjednik Opštine Nikšić, Milutin Simović, saopštio je poljoprivrednicima na sastanku u zgradi Skupštine opštine, da će budžet za narednu godinu sadržati četiri vida podrške, koji će pomoći u prevazilaženju posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom Covid-19.

Jedna od mjera biće oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost, odnosno poljoprivredno zemljište za narednu godinu, a podrška je planirana i za sektor mljekarstva i to po tri centa za svaki litar otkupljenog mlijeka.

Mjera podrške osiguranju poljoprivrednih gazdinstava podrazumijevaće i plaćanje 30 odsto polise osiguranja, uz 50 odsto koje obezbjeđuje Vlada.

Poljoprivrednici će, kako je planirano, dobiti podršku i kroz subvencije za biljnu proizvodnju, pa će se opštinskog budžeta izdvajati 50 EUR po hektaru, uz 200 EUR koliko se obezbjeđuje iz Agrobudžeta.

Simović je naveo da donošenje tih mjera, prije svega ima za cilj povećanje dohotka proizvođača, podizanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje, kvaliteta proizvoda, kao i njihovu konkurentnost na tržištu.

On je kazao da sa posebnim zadovoljstvom razgovara sa poljoprivrednim proizvođačima, jer poštuje njihov pošten i mukotrpan rad.

Proizvođači su na sastanku sa Simovićem ukazali na probleme sa kojima se suočavaju, a koji se odnose na nedostajuću infrastrukturu, kvalitet elektrosnabdijevanja i situaciju na tržištu poljoprivrednih prozvoda.

Na sastanku je iskazana puna podrška namjeri da se u narednoj godini do kraja realizuje predstavljeni opštinski Agrobudžet i najavljeni susreti poljoprivrednika i predstavnika lokalne uprave neposredno na terenu, kako bi se svi problemi brže i efikasnije rješavali.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...