fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIsplaćeno još 467 hiljada EUR bespovratne podrške za biljnu proizvodnju

Isplaćeno još 467 hiljada EUR bespovratne podrške za biljnu proizvodnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je za 1,39 hiljada proizvođača subvencije vrijedne 466,92 hiljade EUR, za površine pod povrćem, ratarskim kulturama i krmnim biljem.

Subvencije su isplaćene u skladu sa ovogodišnji Agrobudžetom i mjerom koja se odnosi na direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji.

„Ovom podrškom isplaćen je preostali dio pripadajućih subvencija proizvođačima kojima je, krajem aprila, isplaćeno 80 odsto subvencija po hektaru obradive površine, u okviru Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, i puni iznos subvencija proizvođačima koji su proizvodnju prvi put prijavili ove godine“, navodi se u saopštenju.

Avansna isplata 80 odsto subvencija po hektaru obradive površine realizovana je u okviru Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je Vlada donijela 24. aprila, kao odgovor na pandemiju COVID-19.

„Tom prilikom podrška od 723,36 hiljada EUR isplaćena je za 1,42 hiljade korisnika u 21 opštini. Obračun je obavljen na osnovu površina pod povrćem, ratarskim kulturama i krmnim biljem, koje su subvencionisane prošle godine, a na osnovu kriterijuma i iznosa podrške predviđenih ovogodišnjim Agrobudžetom“, objasnili su iz Ministarstva.

Za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji, kroz ovogodišnji Agrobudžet, obezbijeđeno je 16 odsto više sredstva u odnosu na prošlu godinu, a iznos subvencija povećan sa 180 EUR na 200 EUR po hektaru obradive površine, odnosno na 210 EUR za mlade farmere.

„Nakon administrativne obrade pristiglih zahtjeva i sprovedene kontrole na terenu, uzimajući u obzir prethodno isplaćenu avansnu podršku, utvrđeno je da je 1,39 hiljada poljoprivrednih proizvođača ostvarilo pravo na podršku vrijednu 466,92 hiljade EUR“, precizirali su iz Ministarstva.

Riječ je o proizvođačima koje je sledovao ostatak podrške u iznosu do 20 odsto i onima koji su u ovoj godini prvi put prijavili proizvodnju i ostvarili pravo na puni iznos podrške.

Ukupno u ovoj godini za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji, za površine pod povrćem, ratarskim kulturama i krmnim biljem, podržano je 1,83 hiljade korisnika, od čega je 402 novoprijavljenih.

„Po tom osnovu ukupno je isplaćeno 1,19 miliona EUR podrške. Najveći broj korisnika podrške je iz sjevernog regiona, njih 1,04 hiljade, potom iz centralnog 691, dok je iz primorskog 93“, rekli su iz Ministarstva.

U odnosu na prošlu godinu, zabilježen je rast broja korisnika podrške za 28,3 odsto i obradivih površina u sistemu subvencija za 22,04 odsto.

Najčitanije