fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryIsplaćeni svi proizvođači duvana

Isplaćeni svi proizvođači duvana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP) isplatio je proizvođačima drugu polovinu novca iz ovogodišnjeg otkupa, čime je isplata završena, saopštio je predsjednik podgoričkog Udruženja proizvođača duvana Hamdija Ljujković.

Otkup je počeo 4. decembra i završen je krajem prošle godine, kada je proizvođačima isplaćena prva rata.

“Ove godine proizvedeno je 40 miliona tona duvana, a mi očekujemo da će se, s obzirom na redovnost isplate i povećanje otkupnih cijena u posljednje dvije godine, omasoviti proizvodnja i povećati na 200 do 300 tona godišnje”, kazao je Ljujković Pobjedi.

On je podsjetio da se nekada proizvodilo i hiljadu tona duvana godišnje.

Ljujković je rekao da je izuzetno zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa upravom NDKP-a, a posebno je naveo zasluge i zalaganje direktorice Savke Darmanović za skraćenje roka isplate i povećanje otkupne cijene duvana.

“Darmanović se puno zalaže za proizvođače duvana i pokušava da utiče na povećanje njihove proizvodnje”, rekao je Ljujković.

On očekuje da se zbog dobre saradnje sa menadžmentom NDKP-a proizvodnji duvana vrate nekadašnji proizvođači i kooperanti starog Duvanskog kombinata, od kojih su pojedini godišnje proizvodili deset tona duvana.

“Pozivam proizvođače koji imaju iskustva u proizvodnji, ali su zbog lošeg iskustva u saradnji sa starim Duvanskim kombinatom prekinuli proizvodnju duvana, da se vrate proizvodnji”, poručio je Ljujković.

On je podsjetio da je NDKP duvan domaćim proizvođačima plaćao po 15 centi većoj cijeni po kilogramu od duvana proizvedenog 2017. godine.
Prema njegovim riječima, za A klasu duvana NDKP je plaćao 2,25 EUR za kilogram, dok je cijena za B klasu bila dva EUR.

“Cijena duvana je za dvije godine povećana 30 centi, a očekujemo da se sa povećanjem cijena otkupa nastavi i u ovoj godini”, rekao je Ljujković.

On je dodao da od NDKP-a proizvođači dobijaju i besplatno sjeme duvana.

“Uprava fabrike je ove godine nabavila novu sortu duvana “mađarski podravac”, čije sijanje počinje narednog mjeseca”, saopštio je Ljujković.

Prema njegovim riječima, rod i kvalitet duvana je bio odličan zato što nije bilo mnogo kiše, što je duvanu odgovaralo.

“Ove godine, s obzirom na novu sortu sjemena, očekujemo još bolji kvalitet i veći rod”, naveo je Ljujković.

Ugovor o dokapitalizaciji NDKP-a su u februaru 2016. godine potpisali predstavnici Vlade i Glavnog grada sa investitorom, kompanijom BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Arapski investitor, kompanija BMJ, po ugovoru o dokapitalizaciji dužna je da u fabriku uloži najmanje 20 miliona EUR.

Ranije je saopšteno da je uloženo oko 17 miliona EUR, kao i da je u fabrici zaposleno 55 radnika, što je bila i ugovorna obaveza arapskog investitora.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...