fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIskoristili rekonstrukciju za privatan biznis

Iskoristili rekonstrukciju za privatan biznis

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Bemax iskoristila je rekonstrukciju puta Berane – Lubnica za privatni biznis, tako što je u njega ugradila cijevi za potrebe jedne od malih hidroelektrana (mHE), pokazala je dokumentacija Programa za javne finansije Mreže za afirmeciju nevladinog sektora (MANS).

Iz MANS-a su kazali da je Bemax prije nekoliko godina iskoristio državni posao rekonstrukcije puta Berane – Lubnica za ugradnju cijevi za potrebe mHE Bistrica, koju je tada gradila na tom području, pišu Vijesti.

Mala hidroelektrana Bistrica je jedna od šest koje je Bemax sagradio u Beranama i za koje potrošači već plaćaju subvencije za struju. Svim mHE gazduje beranska firma Hidroenergija Montenegro, u kojoj je Bemax imao vlasnički udio dok su one građene.

List piše da nije poznato koliko je ugradnja cjevovoda u regionalni put smanjila troškove Bemaxa za njegovu privatnu investiciju, ni zašto je Vlada dozvolila da se državni i privatni posao realizuju kao jedan.

Otvoreno je, kako se navodi, i pitanje da li gradnja cjevovoda utiče na stabilnost puta, jer su u njega ugrađene telekomunikacione i elektro instalacije, kao i lokalni vodovod.

Državni projekat za rekonstrukcije puta Berane – Lubnica finansirala je Direkcija za saobraćaj, koja je nakon sprovedenog tendera posao dodijelila Bemaxu za nepunih 4,9 miliona EUR.

Ugovor je zaključen u aprulu 2013. godine i Bemax je radove trebalo da završi do jula naredne godine.

Najčitanije