fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIRF član globalne koalicije Finance in Common

IRF član globalne koalicije Finance in Common

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investicioni-razvojni fond (IRF) od danas je član koalicije Finance in Common, koja okuplja više od 500 državnih razvojnih banaka u svijetu.

To je potvrđeno na samitu Finance in Common 2021 koji je počeo danas u Rimu, a na kojem u hibridnom formatu učestvuje i izvršna direktorica IRF-a Irena Radović.

„Koalicija Finance in Common nastala je prošle godine kao odgovor državnih razvojnih banaka na pandemiju koronavirusa i potrebni ekonomski oporavak uz usmjeravanje na zeleno i održivo finansiranje“, navodi se u saopštenju IRF-a.

Cilj je, kako su kazali, okupljanje finansijske zajednice razvojnih banaka kako bi se definisao zajednički strateški pristup finansijama u pogledu transformacije globalne ekonomije i društava u skladu sa ciljevima održivog razvoja i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

„Takođe, cilj je intenziviranje uloge razvojnih državnih banka u povezivanju međunarodne politike sa lokalnim rješenjima, kao i razmjena iskustava i primjena najbolje prakse finansiranja održivog i inkluzivnog razvoja“, dodaje se u saopštenju.

U Deklaraciji koalicije definisana je mapa puta usmjerena na oporavak nakon pandemije koronavirusa i implementaciju ciljeva održivog razvoja u oblasti klimatskih promjena, energetske tranzicije, očuvanja biodiverziteta, investicija u društvu usmjerenih na jednakost i socijalnu inkluziju, rodnu ravnopravnost, osnaživanje i jednak pristup finansijama, digitalizaciju.

Koalicija se okuplja jednom godišnje na Samitu na kojem se raspravlja o zajedničkim strategijama za podršku ciljevima održivog razvoja.

„Ove godine teme Samita u Rimu su finansiranje inovativnih finansijskih instrumenata za ciljeve održivog razvoja, intenziviranje investicija u društvu u cilju ekonomskog oporavka u vrijeme pandemije, rješavanje pitanja klimatskih promjena, zaštita biodiverziteta i prirodnih resursa, jačanje partnerstava između vlada, investitora i privatnog sektora, podrška rodnoj ravnopravnosti“, kazali su iz IRF-a.

IRF će, prema riječima njegovih predstavnika, članstvom u koaliciji Finance in Common biti u mogućnosti da, u saradnji sa državnim razvojnim bankama, aktivno učestvuje u razmjeni iskustava i kreiranju rješenja koja će doprinijeti integraciji zelenog finansiranja, čime će se dodatno pospješiti održivi rast i razvoj crnogorske ekonomije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije