fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInstant plaćanja su skupa

Instant plaćanja su skupa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Instant plaćanje, koje se može obavljati 24 časa dnevno 365 dana godišnje, pri čemu se transakcija za realizuje nekoliko sekundi, skup je sistem i u Centralnoj banci (CBCG) još ne planiraju njegovo uvođenje, saopštili su njeni predstavnici.

Iz CBCG su Pobjedi kazali da je Srbija prva zemlja regiona koja je nedavno pustila u rad instant platni sistem, tako da je još rano govoriti o uticaju na tržište plaćanja.

“Pratimo razvoj instant plaćanja na globalnom nivou i sagledavamo mogućnosti uvođenja tog servisa. Treba imati u vidu to još nije masovan servis, jer se radi o veoma skupim platnim sistemima”, rekli su iz CBCG.

Privrednici su nedavno pitali premijera Duška Markovića kada će Crna Gora uvesti tu vrstu plaćanja.

Tarifnu politiku kod pružanja platnih usluga CBCG formira po troškovnom principu.

“Strogo se vodi računa da novi servisi budu pristupačni svim korisnicima”, naveli su iz CBCG i dodali da industrija plaćanja doživljava značajne transformacije, koje vode inovacijama, zahvaljujući digitalizaciji.

Iz CBCG su saopštili da su implementacijom regulative o platnim uslugama Evropske unije (EU) obezbijedili preduslove za nove servise, pa banke u Crnoj Gori prate trendove u toj oblasti.

“Banke u Crnoj Gori korisnicima omogućavaju pristup novcu 24 časa dnevno 365 dana u godini putem onlajn servisa, platnih kartica, mobilnih aplikacija, bankomata”, dodali su iz CBCG.

Nakon implementacije niza novih propisa EU na kojima CBCG trenutno radi, biće omogućeno pružanje modernijih, efikasnijih i jeftinijih usluga platnog prometa, kao i bolja zaštita korisnika.

Crna Gora, kako navode iz CBCG, ima platni sistem za izvršavanje platnih transakcija u realnom vremenu od reforme 2005. godine, kada je platni promet prenesen iz bivšeg Zavoda za obračun i plaćanja u banke.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije