fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInspekcija ispituje odvoženje rude boksita

Inspekcija ispituje odvoženje rude boksita

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Inspekcija za rudarstvo, prema nalogu Ministarstva ekonomije, ispituje odvoženje rude boksita sa bivšeg placa Sindikata nikšićkih Rudnika boksita u stečaju.

Plac je od aprila ove godine u vlasništvu firme Vector System Security, kojom gazduje Ratko Popović.

Iz Ministarstva su Vijestima kazali da imaju saznanja da se na lokalitetu koji se nalazi u opštini Nikšić, preko puta Montevara, nalazi deponovan materijal i da se prometuje.

„U cilju pravilnog činjeničnog utvrđivanja u predmetnoj stvari, Ministarstvo je uputio Upravi za inspekcijske poslove zahtjev za vršenje inspekcijskog nadzora”, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Bivša četiri radnika Rudnika boksita u stečaju informisali su ministarku ekonomije, Dragicu Sekulić, da određene firme odvoze rudu sa platoa bivše fabrike i saopštili da im iz Ministartva tada nijesu mogli precizno reći o kome se radi.

Oni su u utorak podnijeli prijavu nikšićkoj policiji. Bivši radnik Rašo Čivović je i u ime 260 nezadovoljnih povjerilaca podnio prijavu i Osnovnom tužilaštvu protiv četiri člana sindikalnog odbora kod kojih je, tvrdi on, još pečat bivše radničke organizacije.

Stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković potvrdio je da ruda koja se odvozi nikad nije ušla u stečajnu masu. Rudnim bogatstvima Crne Gore, upozoravaju bivši radnici, može da raspolaže samo koncesionar koji je za taj posao državi platio predviđenu naknadu.

Vlasnik firme Rapax Ivan Ivanović potvrdio je Vijestima da je kupovao rudu od firme Vector System, vlasnika placa, te da razumije bivše radnike koji nijesu naplatili potraživanja, dodajući da i posao kojim se bavi nije lak, jer skidajući tampon sa placa mora da odvaja rudu od ostalih materijala.

Boksiti su u stečaju od novembra 2013. Firma Ambijent AGM preuzela je sindikalni plac u martu 2017. za potraživanje od 171,98 hiljada EUR.

Ambijent AGM iz Podgorice, u vlasništvu Božidara Draganića, preprodao je u aprilu to zemljište, površine veće od 18 hiljada kvadrata, firmi Vector System Security.

Najčitanije