fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInspekcija da saopšti podatke o zloupotrebi radničkih prava

Inspekcija da saopšti podatke o zloupotrebi radničkih prava

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalisti Crne Gore zatražili su podatke o tome šta je u prvih pola godine učinila inspekcija rada u pogledu zaštite prava zaposlenih, kao i o prijavljenim i sankcionisanim slučajevima njihove zloupotrebe.

Predsjednica Resornog odbora Socijalista za rad i zapošljavanje, Slađana Živković, pitala je Ministarstvo rada i socijalnog staranja misle li da se prije izbora miješaju u svoj posao.

Ona je podsjetila da je ova godina počela donošenjem novog Zakona o radu, koji je trebalo da pojača mehanizme za postizanje i zaštitu osnovnih prava radnika, ali je surova realnost takva da se ona sve više i brutalnije krše.

„Zna li Vlada koliko je u Crnoj Gori onih koji ne rade osmočasovno radno vrijeme nego duže i koji to ne smiju da kažu, jer moraju da se raduju što uopšte imaju šanse da rade“, pitala je Živković.

Ona je dodala da u Crnoj Gori danas postoji mali broj ekstremno bogatih i ogroman broj onih koji ne mogu dostojanstveno da žive od svog rada, jer ne mogu da se zaposle ili rade za plate od kojih ne mogu da obezbjede ni minimum egzistencije.

Živković je kazala da već dugo nema odgovora na poražavajući podatak da 40 odsto zaposlenih u Crnoj Gori prima zaradu od 250 EUR, a da je vrijednost minimalne potrošačke korpe 644 EUR.

„Imamo veliki broj onih čija se osnovna radnička prava krše, a sistem u kojem živimo uspostavio je nepisano pravilo da je najbolje ćutati i ne buniti se. Ako si eksploatisan na poslu, diskriminisan, radiš više nego što si plaćen, ne uplaćuju ti se doprinosi, ako te polupismeni šefovi izrabljuju, onda se postavlja pitanje gdje smo mi to“, rekla je Živković.

Ona je dodala i da je pitanje o kakvim se pravima radnika u Crnoj Gori može pričati ako obespravljeni i diskriminisani kažu da moraju da ćute.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...