fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInfofest krajem septembra u Budvi

Infofest krajem septembra u Budvi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Festival informatičkih dostignuća, Infofest 2019 pod sloganom Nikad važnije, počeće 29. septembra u hotelu Avala Resort&Villas u Budvi.

Iz Ministarstva javne uprave saopšteno je da će Infofest, kao najznačajnija ICT regionalna manifestacija, i ove godine okupiti više od hiljadu učesnika iz ICT kompanija, državnih organa, javne uprave, finansijskih instiitucija, industrije, javnih preduzeća, obrazovnih institucija, zdravstva, telekomunikacionih operatora i sektora energetike i velikih značajnih privrednih sistema.

„U programu Festivala predstaviće se 45 kompanija i institucija, zvaničnih učesnica Infofesta i to vodeći svjetski tehnološki brendovi Oracle, Microsoft, SAP, Hewlett Packard Enterprise, Symantec, Atos, SAS Institut i najznačajnije regionalne ICT firme SBS, Payten, Infolink, Lanaco, S&T, Čikom, Enetel, Digit, E-Smart i Nextsense“, navodi se u saopštenju.

U programskom fokusu Festivala, koji traje do 5. oktobra, je problematika digitalne transformacije u kontekstu novih tehnoloških platformi, računarstvo u oblaku, internet stvari, vještačka inteligencija, mašinsko učenje, big-data strukture, kao i dataizam, revolucionarno nov koncept razumijevanja podataka, informacija i algoritama.

Ministarstvo javne uprave na ovogodišnjem Infofestu predstaviće se kroz panele i prezentacije na temu e-Demokratija, Nacionalni okvir interoperabilnosti (NOI) u cilju elektronske razmjene podataka između organa javne uprave, unapređenje elektronskog poslovanja javne uprave, kao i o razvoju e-uprave na nacionalnom nivou i sajber bezbjednosti.

Iz Ministarstva su rekli da će prvi put na Infofestu biti održano IT takmičenje hakaton: Projekat odeon – Neka dostupno bude i korisno, u organizaciji Privredne komore (PKCG) i Ministarstva javne uprave.

Pored kompanijskih prezentacija, u okviru Infofesta su i posebni programi i to Međunarodna konferencija regulatora u domenu elektronskih komunikacija, čiji su nosioci Agencija za elektronske kominikacije i poštansku djelatnost (EKIP) i Međunarodna unija za telekomunikacije, zatim savjetovanje Digitalna teritorija pošte u organizaciji Pošte Crne Gore, kao i dva panela Regionalne škole javne administracije (ReSPA) o značaja otvorenosti podataka za ukupan reformski proces.

„Biće predstavljeni i novi ERASMUS+ projekti i održano nekoliko okruglih stolova. I ove godine, posebna Infofest-sesija je regionalna naučno-stručna konferencija Infofest-Pulse, na kojoj se predstavljaju najuspješniji autorski radovi odabrani po javnom pozivu“, dodaje se u saopštenju.

PKCG će organizovati zajednički izložbeno-prezentacioni nastup deset perspektivnih crnogorskih ICT kompanija.

U okviru Infofesta, punktove postavljene u slobodnim hotelskim prostorima će imati 12 kompanija.

„Organizator Infofesta 2019 se potrudio da, pored kvalitetnog zvaničnog programa, obezbjedi i atraktivne prateće sadržaje koji će doprinijeti pozitivnoj poslovnoj atmosferi i ugodnom boravku učesnika Infofesta koji dolaze iz gotovo svih evropskih država“, rekli su iz Ministarstva.

Posljednje festivalske večeri, Programski odbor Festivala će, na osnovu praćenja svih programskih sadržaja, najuspješnijim učesnicima dodijeliti tradicionalne Infofest nagrade i priznanja.

Festival zajednički organizuju Ministarstvo javne uprave i konsultantska kompanija Biznis Link iz Beograda.

Najčitanije