fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli peti dan uzastopno

Indeksi porasli peti dan uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u četvrtak su porasle peti dan uzastopno, nakon što je predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (FED), Jerome Powell, ponovio da će ta institucija biti strpljiva po pitanju kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,51 odsto na 24.001 bod, dok je S&P 500 porastao 0,45 odsto na 2.596 poena, a Nasdaq indeks 0,42 odsto na 6.986 bodova, prenosi SEEbiz.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,52 odsto na 6.942 boda, a frankfurtski DAX 0,26 odsto na 10.921 poena.

Pariski CAC oslabio je 0,16 odsto na 4.805 bodova.

Rast indeksa peti dan uzastopno, što je njihov najduži pozitivni niz od septembra prošle godine, zahvaljuje se ponovljenoj poruci Powella, kako će Fed biti strpljiv po pitanju kamata.

Njegova slična izjava prije sedmicu odagnala je strahovanja ulagača da će Fed i ove godine nastaviti agresivno da povećava kamate, nakon četiri povećanja prošle godine, i tako naštetiti rastu ekonomije.

No, Powell je u četvrtak kazao da će bilanse centralne banke biti znatno smanjenje i izrazio zabrinutost zbog visokog američkog javnog duga.

„To je malo prestrašilo tržište. To je više komentar na situaciju u cjelokupnoj ekonomiji”, rekao je potpredsjednik u firmi Charles Schwab, Randy Frederick.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina u roku postići dogovor o trgovinskim pitanjima, nakon što je prvi ovogodišnji krug pregovora u srijedu u Pekingu završen u pozitivnom okruženju.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika objavila je da je Kina obećala da će kupovati znatne količine poljoprivrednih, energetskih i industrijskih proizvoda, kao i usluga od SAD-a.

Analitičari smatraju da su dvije strane i dalje vrlo udaljene u vezi zahtjeva SAD-a za strukturnim reformama u Kini.

S druge strane, ulagače je zabrinulo upozorenje Macy′sa da će njegovi prihodi u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju biti manji nego što se procjenjivalo, zbog slabije potražnje u decembru.

Cijena dionice Macy′sa pala je više od 17 odsto, što je pritisnulo i dionice nekoliko drugih trgovačkih lanaca.

Ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za posljednje prošlogodišnje tromjesečje. S obzirom na niz upozorenja iz kompanija, očekuje se sporiji rast zarada nego u prethodnim tromjesečjima, kada su rasle više od 20 odsto na godišnjem nivou.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prethodnom kvartalu porasle 14,5 odsto u odnosu na isti period 2017.

„Mogao bi to biti dobar kvartal, no možda s opreznijim procjenama budućih rezultata, dok se ne vidi kako će završiti trgovinski pregovori. Puno je nesigurnosti pred nama”, rekao je portfelj menadžer u firmi Swarthmore Goup, Kurt Brunner.

Od 11 sektora S&P 500 indeksa, u četvrtak ih je deset zabilježilo rast, a pao je samo trgovinski, 0,2 odsto.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije