fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli nakon nesigurnog trgovanja

Indeksi porasli nakon nesigurnog trgovanja

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli, pri čemu su cijene dionica Amazona i Netflixa dostigle rekordne nivoe, ali se trgovalo nesigurno jer su ulagači zabrinuti zbog ekonomskih šteta od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 33 boda ili 0,14 odsto, na 23.537 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,58 odsto, na 2.799 bodova, a Nasdaq indeks 1,66 odsto, na 8.532 boda, prenosi Hina.

Rast indeksa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijena dionica Amazona za 4,4 odsto, a Netflixa za 2,9 odsto jer potražnja za dostavom proizvoda i online streaming uslugama raste, s obzirom da je Amerikancima saopšteno da zbog koronavirusa ostanu kod kuće.

To su rijetke kompanije kojima zbog koronakrize prihodi i zarade rastu, dok većina zbog blokade dijelova ekonomije bilježi loše poslovne rezultate.

Zbog toga analitičari smanjuju svoje procjene, pa sada u anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 12,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su još prethodne sedmice očekivali pad od 6,4 odsto.

Pad zarada od 12,8 dosto bio bi najveći godišnji pad od finansijske krize.

Posljednjih sedmica su cijene dionica na Wall Streetu snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhunca, da će se uskoro oslabiti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni podsticaji ublažiti ekonomske štete.

„Nećemo svjedočiti V obliku oporavka ekonomije i vjerujem da će ulagači uskoro to shvatiti, pa smatram da je prerano reći da je tržište dostiglo dno”, rekao je predsjednik kompanije Alan B. Lancz & Associates, Alan Lancz.

Nakon niza loših makroekonomskih pokazatelja, sasvim je jasno da američka ekonomija ulazi u recesiju.

U četvrtak je objavljeno da je prošle sedmice broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 5,2 miliona.

To je manje nego sedam dana prije, kada je taj broj skočio za 6,6 miliona, a ukupno je u proteklih mjesec bez posla ostalo više od 20 miliona Amerikanaca.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 odsto, na 5.628 bodova, a frankfurtski DAX 0,21 odsto, na 10.301 bod. Pariski CAC oslbio je 0,08 odsto, na 4.350 bodova.

Najčitanije