fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali drugi dan zaredom

Indeksi pali drugi dan zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer su ulagači nesigurni po pitanju toga koliko će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), morati da zaoštri monetarnu politiku kako bi suzbila visoku inflaciju.

Dow Jones oslabio je 0,54 odsto na 32.813 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 odsto na 4.101 poen, a Nasdaq indeks 0,72 odsto na 11.994 boda.

Nakon višesedmičnog pada, prošle sedmice su ti indeksi skočili više od šest odsto, što je podstaklo nadu ulagačima da se tržište počinje oporavljati, prenosi Hrportfolio.

Međutim, u posljednja dva dana cijene dionica su ponovno pale.

Ulagače nijesu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo podaci o rastu industrijske aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u maju, premda je to ublažilo strahovanja od recesije.

Podaci su, takođe, pokazali da je zapošljavanje i dalje na visokom nivou, premda je broj novootvorenih radnih mjesta u aprilu pao u odnosu na prethodni mjesec.

Sjutra će biti objavljeni službeni podaci o zapošljavanju u maju, a očekuje se da će broj novih radnih mjesta porasti za oko 330 hiljada.

A to znači da bi dalji rast zaposlenosti i plata mogao podržati inflacione pritiske.

To znači da će Fed ostati pri agresivnom zaoštravanju monetarne politike.

Predsjednica ogranka Fed-a u San FrancisKu, Mary Daly, kazala je da očekuje povećanje kamata za 0,5 procentnih poena na narednih nekoliko sjednica Fed-a, jer bi u borbi s visokom inflacijom kamate trebalo da što prije dostignu 2,5 odsto.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim vrijednostima u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate za 0,75 procentnih poena, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,5 do 2,75 odsto, procjenjuje se na tržištu.

A to će izazvati usporavanje rasta ekonomije, na što upućuje većina posljednjih makroekonomskih pokazatelja.

Analitičari smatraju da i u narednom periodu očekuju nestabilno trgovanje, sve dok se inflacija ne spusti na nivoe koji bi garantovali da bi Fed mogao da okonča ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Osim povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u lancima nabavke i usporavanja rasta najvećih privreda u svijetu.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,98 odsto na 7.532 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,33 odsto na 14.340 poena, a pariski CAC 0,77 odsto na 6.418 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije