fbpx

Indeksi pali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno pale, jer su ulagači zabrinuti zbog nedostatka napretka u pregovorima između demokrata i republikanaca u Vašingtonu o povećanju državnog zaduživanja.

Dow Jones oslabio je 0,69 odsto na 33.055 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,12 odsto na 4.145 poena, a Nasdaq indeks 1,26 odsto na 12.560 bodova.

Pad indeksa posljedica je nedostatka napretka u pregovorima između predstavnika američkog predsjednika Joe Bidena i republikanaca o povećanju gornje granice državnog zaduživanja, pa se ulagači plaše poremećaja u finansiranju rada saveznih institucija, prenosi Hrportfolio.

Ulagači se nadaju da će se dogovor postići na vrijeme, kako bi Kongres mogao podržati predloženo povećanje finansiranja do krajnjeg roka, 1. juna.

No, rokovi se bliže, a pitanje je i što će dogovor uključivati.

„Ako se dogovor postigne, biće nekih ustupaka u budžetskoj potrošnji. A to bi moglo uticati na rast ekonomije”, objasnio je strateg u banci Morgan Stanley, Michael Wilson.

Ulagači su suzdržani i zbog neizvjesnosti u vezi sa kamatnim stopama američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Većina analitičara procjenjuje da Fed u junu neće dodatno povećati kamate, jer inflacioni pritisci popuštaju, a regionalne banke imaju problema zbog zaoštravanja uslova kreditiranja.

No, zvaničnici Fed-a poručuju da inflacija nije još dovoljno oslabila i da bi možda trebalo dodatno povećati kamatne stope.

U ponedjeljak su predsjednici regionalnih ogranaka Fed-a, James Bullard i Neel Kashkari, kazali da će banka možda morati da nastavi podizati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 7.762 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,44 odsto na 16.152 poena, a pariski CAC 1,33 odsto na 7.378 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije