fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali zbog širenja koronavirusa van Kine

Indeksi oštro pali zbog širenja koronavirusa van Kine

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su oštro pale, jer su ulagače zabrinule vijesti o širenju koronavirus van Kine, a pojavljuju se i konkretni podaci o posljedicama te epidemije po ekonomiju.

Na Vol stritu je Dow Jones oslabio 1,4 odsto na 28.992 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,3 odsto na 3.337 poena, a Nasdaq indeks 1,6 odsto na 9.576 bodova.

Indeksi su polovinom sedmice dostigli nove najviše vrijednosti u istoriji, ali su u drugom dijelu oštro pali, jer su se pojavile vijesti o širenju koronavirusa van Kine, prenosi SEEbiz.

Na kruzeru Diamond Princess, koji je u karantini u Japanu, umrlo je dvoje putnika zaraženih tim virusom. Sa tog kruzera zaražena su i dva Australijanca koji su evakuisani i nalaze se u karantinu u Australiji.

Južna Koreja saopštila je da je evidentiran snažan rast novih slučajeva koronavirusa, na više od njih 100, pri čemu najviše u četvrtom po veličini gradu Daeguu, pa su ulice u tom gradu opustjele.

To je uznemirilo ulagače, uprkos vijestima o usporavanju širenja zaraze u Kini.

Kina je saopštila da se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnom dijelu zemlje popeo na 2,44 hiljade, a broj zaraženih na skoro 77 hiljada.

To je sporiji rast slučajeva nego sedmicu ranije. Kineske vlasti objavile su da se virus širi lakše nego što se prije procjenjivalo.

Prema podacima Reutersa, slučajevi koronavirusa zabilježeni su u 26 zemalja svijeta, pri čemu je umrlo 11 osoba.

Osim vijesti o širenju virusa, ulagači prate i ekonomske pokazatelje.

Tako ih je uznemirio izvještaj o padu indeksa proizvodne aktivnosti u Japanu u februaru s prethodnih 48,8 na 47,6 bodova, što je najveći pad u sedam godina, zbog čega su ojačala strahovanja od recesije u trećoj po veličini svjetskoj privredi.

Kineske vlasti objavile u da se očekuje oštar pad izvoza i uvoza u februaru, a posljednji podaci ukazuju i na prve naznake slabosti u američkoj privredi.

Zbog toga ulagače nijesu ohrabrile ni nove podsticajne ekonomske mjere kineskih vlasti.

Koronavirus postao je najveća prijetnja tržištima u ovoj godini, kao što je prošle godine bio američko-kineski trgovinski rat.

Zbog toga ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital, pa prodaju dionice i ulažu u sigurnije investicije, kao što je zlato.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 odsto na 7.403 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,2 odsto na 13.579 poena, a pariški CAC 0,7 odsto na 6.029 bodova.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks pao je 1,3 odsto na 23.386 bodova.

Najčitanije