fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali zbog inflacionih prijetnji

Indeksi oštro pali zbog inflacionih prijetnji

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio u područje “medvjeda”, jer je snažno poskupljenje nafte i drugih sirovina podstaklo strahovanja od daljeg jačanja inflacije.

Dow Jones oslabio je 2,37 odsto na 32.817 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,95 odsto na 4.201 poen, a Nasdaq indeks 3,62 odsto na 12.830 bodova.

Pritom je Nasdaq indeks zaronio u područje “medvjeda”, spustivši se više od 20 odsto ispod svoje prethodne rekordne vrijednosti, dok je Dow Jones skliznuo u područje korekcije, odnosno više od deset odsto ispod rekorda.

S&P 500 završio je trgovanje na najnižoj vrijednosti od juna prošle godine, prenosi Hrportfolio.

To je posljedica snažnog rasta cijena nafte, jer Sjedinjene Američke Države (SAD) i evropski partneri razmatraju zabranu uvoza ruske nafte, kao dodatne sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ne rastu samo cijene nafte, nego i ostalih sirovina, koje su zabilježile najveći skok na početku godine još od 1915.

A kako rastu i cijene pšenice i kukuruza, sasvim je jasno da će inflacioni pritisci dodatno ojačati, što podstiče strahovanja od stagflacije, odnosno stagnacije ekonomije uz visoku inflaciju.

„Rast cijena nafte podržava zabrinutosti zbog jačanja inflacije i moguće stagflacije. Više cijene energenata mogle bi pogoditi rast ekonomije, jer će potrošači, između ostalog, morati da plaćaju više cijene na benzinskim pumpama”, rekla je strateg u firmi Edward Jones, Mona Mahajan.

U četvrtak će biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u u februaru, a analitičari procjenjuju da će dostići 7,9 odsto na godišnjem nivou, novu najvišu vrijednost u 40 godina.

Kasnije ovog mjeseca održaće se redovna sjednica čelnika američke centralne banke, na kojoj će se odlučivati o povećanju kamatnih stopa.

Ulagači se nadaju blažem povećanju cijene novca, 0,25 procentnih poena, no s obzirom na rast inflacije, banka će prije ili kasnije morati agresivnije da poveća kamatne stope.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 odsto na 6.959 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,98 odsto na 12.834 poena, a pariski CAC 1,31 odsto na 5.982 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...