fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali uoči izvještaja o inflaciji

Indeksi oštro pali uoči izvještaja o inflaciji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu u četvrtak su oštro pale, jer su ulagači nesigurni uoči objave izvještaja koji bi mogao pokazati da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i dalje visoka i utiče na dalje odluke američke centralne banke.

Dow Jones je skliznuo 1,94 odsto na 32.272 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,38 odsto na 4.017 bodova, a Nasdaq indeks 2,75 odsto na 11.754 boda, prenosi Hrportfolio.

Najveći pad tih indeksa u proteklih mjesec posljedica je nesigurnosti ulagača uoči izvještaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo uticati na dalje odluke Feda.

Analitičari procjenjuju da su u maju potrošačke cijene porasle 0,7 odsto na mjesečnom nivou, brže u odnosu na 0,3-odstotni rast u travnju. To bi na godišnjem nivou bio rast od 8,3 odsto, isto kao i u aprilu.

U fokusu ulagača biće i temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene energije i hrane. Procjenjuje se da je ta stopa u maju porasla 0,5 odsto na mjesečnom i 5,9 odsto na godišnjem nivou, dok je u aprilu rast iznosio 0,6 odsto na mjesečnom, a 6,2 odsto na godišnjem nivou.

Viša inflacija nego što se procjenjuje podstakla bi strahovanja da bi Fed mogao povećati kamatne stope agresivnije nego što se očekuje.

Kako se inflacija kreće blizu najviših nivoa u 40 godina, Fed je od marta povećao kamate 0,75 procentnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto.
Očekuje se da će u junu i julu, a moguće i u septembru Fed dodatno povećati kamate po 0,5 procentnih bodova, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,5 do 2,75 odsto.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih ekonomija u svijetu.

I na evropskim burzama cijene dionica oštro su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,54 odsto na 7.476 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,71 odsto na 14.198 bodova, a pariski CAC 1,4 odsto, na 6.358 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije