fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oštro pali

Indeksi oštro pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi oštro pali, izgubivši sve dobitke od prethodnoga dana, jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati najvećih američkih trgovačkih lanaca.

Dow Jones je pao 3,57 odsto na 31.490 bodova, dok je S&P 500 potonuo 4,04 odsto na 3.923 boda, a Nasdaq indeks 4,73 odsto na 11.418 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od juna 2020. godine posljedica je, između ostalog, pada cijene dionice Targeta 25 odsto, nakon što je taj trgovački lanac objavio podatke o oštrom padu dobiti u prvom tromjesečju i upozorio na rast troškova za gorivo i transport.

Dan prije najveći američki trgovački lanac Walmart smanjio je iz istih razloga procjene buduće dobiti.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 cijene dionica su pale, a najviše u trgovačkom i potrošačkom, više od šest odsto.

Rast inflacije, rat u Ukrajini, dugotrajni poremećaj u lancima nabavke, zatvaranja gradova u Kini zbog koronavirusa i zaoštravanje monetarne politike centralnih banaka posljednjih mjeseci pritišću tržišta dionica, jer izazivaju strahovanja od usporavanja rasta globalne ekonomije.

Među najvećim gubitnicama bile su dionice tehnoloških divova. Cijene Applea, Amazona, Nvidie i Tesle pale su između 5,5 odsto i sedam odsto.

Zbog toga su berzanski indeksi izgubili sve dobitke od prethodnoga dana.

Od početka godine S&P 500 pao je oko 18 odsto, dok je Nasdaq indeks potonuo 27 odsto.

Gotovo dvije trećine dionica iz sastava S&P 500 palo je 20 ili više odsto u odnosu na svoj najviši nivo u posljednje 52 sedmice.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,07 odsto na 7.438 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,26 odsto na 14.007 bodova, a pariski CAC 1,2 odsto na 6.352 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije