fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi oslabili drugi dan zaredom

Indeksi oslabili drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u četvrtak, drugi dan zaredom, jer su ulagači zabrinuti zbog rasta kamatnih stopa i prinosa na obveznice, dok tržište podržavaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones je oslabio 0,3 odsto na 30.333 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,8 odsto na 3.665 bodova, a Nasdaq indeks 0,61 odsto na 10.614 bodova, prenosi Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja, ti indeksi su porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim, IBM-a i AT&T-a.

Ipak, neke kompanije su podbacile očekivanja. Zbog toga je cijena dionice Tesle pala više od 6,5 odsto.

Ipak, većina kompanija izvještava o većim nego što se očekivalo zaradama. Razlog tome su smanjena očekivanja, jer su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije posljednjih mjeseci smanjili procjene.

Tako sada analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 3,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Početkom jula očekivali su rast zarada za više od 11 odsto, a na početku oktobra 4,5 odsto.

Dobre poslovne rezultate zasjenjuju poruke iz američke centralne banke o daljem agresivnom povećanju kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Zbog toga su prinosi na desetogodišnje državne obveznice dostigli nove najviše nivoe u više od 14 godina, 4,239 odsto.

Neki makroekonomski pokazatelji s tržišta nekretnina ukazuju da potražnja slabi, dok drugi,o broju nezaposlenih, pokazuju da je tržište rada i dalje snažno.

Stoga analitičari smatraju da Fed još nema razloga za usporavanje tempa povećanja kamata, a to ne ide u prilog tržištu kapitala.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 odsto na 6.943 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,2 odsto na 12.767 bodova, a pariski CAC 0,76 odsto na 6.086 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...