fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago pali na početku sedmice

Indeksi blago pali na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi blago pali, jer se očekuje povećanje kamatnih stopa američke centralne banke, dok je podršku tržištu pružilo spašavanje finansijske institucije First Republic.

Dow Jones oslabio je 0,14 odsto na 34.051 bod, dok je S&P 500 skliznuo neznatno na 4.167 poena, a Nasdaq indeks 0,11 odsto na 12.212 bodova.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su pale cijene dionica u energetskom, u prosjeku 1,3 odsto, što je posljedica pada cijena nafte, prenosi Hina.

Značajnije je pao i KBW indeks regionalnih banaka, 2,7 odsto, premda je First Republic banka spašena.

Na aukciji, održanoj tokom vikenda, JPMorgan ponudio je 10,6 milijardi USD za preuzimanje te regionalne banke, koja je pod pritiskom od kada su u martu propale dvije regionalne banke.

„Nadamo se da je ovo kraj bankarske krize, no ubuduće bi mogao izroniti i neki novi problem”, kazao je strateg u firmi Ingalls & Snyder, Tim Ghriskey.

Podršku tržištu posljednjih dana pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa obavijestila je o većoj dobiti u prvom tromjesečju nego što su analitičari očekivali.

No, zarade su ipak manje nego što su bile u istom prošlogodišnjem periodu.

„Imamo dobru sezonu objava poslovnih rezultata, s obzirom na očekivanja. Stoga su se analitičari odmakli od svojih najnižih prognoza”, rekao je Ghriskey.

Najviše zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Alphabet, Microsoft i Meta Platforms, nakon dobrih poslovnih rezultata, berzanski indeksi na Wall Streetu zabilježili su u aprilu rast drugi mjesec zaredom.

Ipak, maj je započeo opreznijim trgovanjem, jer će ove sedmice sjednicu održati čelnici američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Premda inflacioni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) popuštaju, dok se rast ekonomije usporava, očekuje se da će Fed na predstojećoj sjednici povećati kamate za dodatnih 0,25 procentnih bodova, u rasponu od pet do 5,25 odsto.

Na evropskim berzama se u ponedjeljak zbog praznika nije trgovalo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu