fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryImovina fondova značajno smanjena 

Imovina fondova značajno smanjena 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Imovina otvorenih i zatvorenih investicionih fondova znatno je smanjena u prošloj godini, a nedostaju im i novčana sredstva, pokazao je godišnji izvještaj o radu Кomisije za tržište kapitala.

Prema podacima iz izvještaja, tri od četiri zatvorena investiciona fonda posluju sa svega 244 EUR, a u pitanju su Atlas mont, Eurofond i HLT, piše Dan.

„U prošloj godini ostvaren je promet akcijama zatvorenih investicionih fondova od 2,4 miliona EUR. Taj promet je realizovan kroz 580 transakcija, a najveće učešće u njemu imale su akcije Trenda, od preko 2,3 miliona EUR ili 99 odsto“, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je pokazao i da je u prošloj godini trgovano je akcijama otvorenih investicionih fondova Eurofond, Trend i HLT, kao i da je vrijednost tih transakcija iznosila nešto više od 61 hiljadu EUR.

U prošloj godini je poslovalo pet otvorenih i četiri zatvorena investiciona fonda.

„Ukupna neto imovina zatvorenih investicionih fondova na početku godine je iznosila oko 35 miliona EUR, a na kraju 32 miliona, što je smanjenje od 9,3 odsto“, navodi se u izvještaju.

Najveći pad vrijednosti imovine zabilježen je kod zatvorenog investicionog fonda Atlas Mont, nešto više od 18 odsto, a najmanji kod Eurofonda, 2,19 odsto.

Imovina zatvorenog investicionog fonda HLT je negativna, pa on na kraju godine nije imao imovine, dok su obaveze iznosile 2,45 miliona EUR.

„Svi zatvoreni investicioni fondovi, osim Trenda, nalaze se u situaciji otežane likvidnosti, što je prije svega posljedice strukture imovine portfolija i neraspolaganja značajnijim novčanim sredstvima“, navodi se u izvještaju.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...