fbpx
NaslovnicaMINA BusinessImenovani vršioci dužnosti direktora šest direktorata

Imenovani vršioci dužnosti direktora šest direktorata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je na sjednici u četvrtak imenovala vršioce dužnosti generalnih direktora šest direktorata u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Za vršiteljku dužnosti direktorice Direktorata za razvojne politike u turizmu imenovana je Aleksandra Gardašević Slavuljica, Direktorata za trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom Jelena Janković, Direktorata za industrijski i regionalni razvoj Renata Milutinović, a Direktorata za rad i zapošljavanje Jevrosima Pejović.

Za vršioca dužnosti direktora Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju imenovan je Veselin Koprivica, dok će Direktorat za investicije u turizmu preuzeti Marko Vukašević.

U saoštenju objavljenom na sajtu Ministarstva navodi se da se Vlada od početka zalaže za depolitizovanu i profesionalnu javnu upravu.

“Stoga su i ova kadrovska rješenja odabrana u transparentnom procesu, uz kriterijume profesionalnosti, nepristrasnosti i meritokratije”, kazali su iz Ministarstva i dodali da stručnost, posvećenost i rad moraju biti na prvom mjestu.

Oni su dodali da će Ministarstvo nastaviti da u skladu sa kadrovskim planom i odobrenim sredstvima sprovodi tansparentne javne konkurse, čiji će cilj biti selekcija najkvalifikovanijeg i najstručnijeg kadra.

„Tako odabrani kadar pomoći će nam da imamo efikasniju javnu upravu i da se skoncentrišemo na upotrebu znanja i ekspertiza u zahtijevnim unutrašnjim i spoljno-političkim procesima, sa posebnim akcentom na proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU) i obezbjeđivanje kvalitetnijeg života svih građana“, rekli su iz Ministarstva.

Gardašević Slavuljica je, kako se navodi, magistarka ekonomskih nauka, sa akademskim iskustvom. Radila je u prestižnim stranim i domaćim kompanijama u oblasti turizma, a dvije godine je pokrivala funkciju ekonomskog savjetnika u Vladi Sejšela.

Obavljala je i poslove u oblasti marketinga u AGS Marketing Consulting-u i Montenegro Airlinesu (MA).
Članica je Izvršnog odbora Svjetske turističke mreže i njena predsjednica za Balkan, gdje se bavi oporavkom turizma i saobraćaja od posljedica koronavirusa, kao i stvaranjem uslova za održivi turizam u postpandemijskoj eri.

Janković je zvanje magistarke ekonomije stekla na Staffordshire Univerzitetu u Velikoj Britaniji. Radila je u Institutu za strateške studije i prognoze i Sektoru za istraživanje i statistiku Centralne banke (CBCG), a zatim u Londonu kao istraživački analitičar u Maxwell Drummond International-u i u GFI Securities – Inter Dealer Broker.

Od 2008. godine je bila zaposlena u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), a od 2010. je obavljala poslove višeg savjetnika izvršnog direktora za poslovanje korporativnog sektora u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB).

Milutinović je magistarka ekonomskih nauka koja je već 13 godina zaposlena u Ministarstvu ekonomije u sektoru za industrijski razvoj, gdje je radila na poslovima izrade planova, programa, strategija i studija iz oblasti industrije.

Od 2017. godine obavlja poslove načelnice Direkcije za industrijski razvoj, a šefica je radne grupe za pregovaračko poglavlje 6 – Privredno pravo.

Tokom dosadašnje karijere pohađala je mnogobrojne kurseve iz oblasti industrijskog razvoja i ekonomske politike, među kojima su najznačajniji specijalistički kursevi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Francuskoj, Austriji, Belgiji.

Pejović je diplomirana psihološkinja, koja je tokom radne karijere obavljala poslove u oblasti socijalne zaštite, a od 2014. godine je zaposlena u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ).

Usavršavala se u SAD-u, a dobitnica je stipendije Vlade Austrije za realizaciju istraživanja (OeAD-GmbH) na Univerzitetu Sigmund Frojd u Beču. Usavršavala se i u Nacionalnoj agenciji za zapošljavanje Austrije.

Koprivica je diplomirani pravnik koji je tokom 30-godišnjeg profesionalnog iskustva bio na vodećim pozicijama u privatnim i državnim kompanijama i institucijama.

Od 2001. do 2008. godine bio je direktor Direkcije za regulativu, licenciranje i kontrolu platnog prometa u CBCG, nakon čega je pokrivao rukovodeće pozicije u bankarskom sektoru.

Pohađao je brojne obuke u inostranstvu, a redovno objavljuje članke koji se tiču pravnih i finansijskih pitanja.

Vukašević je diplomirani ekonomista koji je svoje profesionalno iskustvo počeo u Ministarstvu finansija u sektoru za finansijski sistem, međunarodnu ekonomiju i evropske integracije.

Od 2013. godine bio je načelnik službe za materijalno finansijske i računovodstvene poslove u Ministarstvu finansija, dok od 2016. rukovodi i koordinira aktivnostima u vezi sa realizacijom prioritetnih projekata u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.
(kraj) jlb/nar

16 April 2021 12:48 pm
*VLADA – EK – POZIVI

EK objavila prve pozive EIC-a u iznosu od milijardu EUR
*

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska komisija (EK) objavila je prve pozive u okviru dvije šeme Evropskog savjeta za inovacije (EIC), EIC Accelerator i EIC Pathfinder, sa finansijskim sredstvima u iznosu većem od milijardu EUR.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da se time nastoji pomoći rastu novoosnovanih, kao i malih i srednjih preduzeća (MSP), koja imaju potencijal za postizanje izvanrednih rezultata.

“Više od polovine sredstava biće uloženo u revolucionarne inovacije u različitim oblastima, a 495 miliona EUR namijenjeno je za inovacije kojima se podstiče Evropski zeleni plan, kao i digitalne i zdravstvene tehnologije”, navodi se u saopštenju.

EIC Accelerator je usmjeren na naučna otkrića ili revolucionarna tehnološka rješenja za koja su potrebna znatna finansijska sredstva tokom dužeg vremenskog perioda prije nego što se može ostvariti njihov povraćaj.

“Za takve se inovacije često teško prikupljaju finansijska sredstva, jer su rizici i uloženo vrijeme preveliki. Ta finansijska sredstva će inovatorima omogućiti da privuku investicije koje su im potrebne za brže širenje”, rekli su iz Ministarstva.

Jedinstveni model finansiranja nudi novoosnovanim preduzećima i MSP bespovratna sredstva u iznosu do 2,5 miliona EUR, u kombinaciji s vlasničkim ulaganjima u okviru Fonda EIC-a u iznosu od 500 hiljada EUR do 15 miliona EUR.

Fond EIC-a je implementaciono tijelo za rizično finansiranje inovacija putem investiranja u kapital inovativnih preduzeća. Osim finansijske podrške, svi projekti imaju koristi od niza usluga za ubrzanje poslovanja koje omogućavaju pristup najboljem stručnom znanju, kao i vodećim preduzećima, ulagačima i akterima u ekosistemu.

Komisija je počela da sprovodi i program Evropskog savjeta za inovacije pod nazivom EIC Pathfinder, s ukupnim sredstvima od 168 miliona EUR. Interdisciplinarni timovi istraživača mogu se prijaviti za bespovratna sredstva za istraživanje i inovacije koja će im pomoći da ostvare svoje revolucionarne ideje i doprinesu unapređenju cjelokupne ekonomije.

“Bespovratna sredstva koja se kreću od tri do četiri miliona EUR biće usmjerena na revolucionarne tehnologije kojima će se odgovoriti na globalne izazove i poboljšati životi građana”, precizira se u saopštenju.

Evropski savjet za inovacije, osnovan u martu, s ukupnim sredstvima većim od deset milijardi EUR za period od ove do 2027. godine, jedinstvena je prilika za inovatore.

“Pruža podršku od rane faze naučnog istraživanja revolucionarnih tehnologija do faze u kojoj se rezultati istraživanja komercijalno koriste, kao i za razvoj i širenje inovativnih novoosnovanih preduzeća i MSP”, navodi se u saopštenju.

Kao važan novi element programa Horizont Evropa, Evropski savjet za inovacije nadovezuje se na uspješnu pilot-fazu od 2018. do prošle godine i prethodni instrument za MSP i programe za buduće i tehnologije u nastajanju, u okviru kojih je podržano više od pet hiljada MSP i novoosnovanih preduzeća, kao i više od 330 istraživačkih projekata.

“EIC-ovim Akceleratorom podstiču se kasnije faze tehnološkog razvoja i njegovo širenje. Akcelerator nadopunjuje druga dva programa EIC-a: EIC-ov Pathfinder u okviru kojeg se podstiču interdisciplinarni timovi istraživača kako bi ostvarili svoje vizije naučnog i tehnološkog napretka, kao i EIC-ov program za finansiranje tranzicije /EIC Transition/ kojim se želi postići da se rezultati istraživanja iskoriste za inovativne mogućnosti”, navodi se u saopštenju.

Prijave projekata u okviru programa Horizont Evropa EIC Acceleratior i EIC Pathfinder podnose se elektronskim putem, putem Funding&Tender portala, i to do 9. juna i 6. oktobra do 17 sati za EIC Accelerator, a do 19. maja do 17 sati za EIC Pathfinder.

Najčitanije