fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIdejno rješenje GoDigital-a najbolje na Viral hakatonu

Idejno rješenje GoDigital-a najbolje na Viral hakatonu

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Studentski tim GoDigital osvojio je prvo mjesto i nagradu od 2,5 hiljada EUR za rješenje iz oblasti optimizacije navodnjavanja posebnih biljnih vrsta na Viral hakatonu o uvezivanju informacionih tehnologija i poljoprivrede, u nikšićkom Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis.

foto: MINA

Timu Demetra pripalo je drugo mjesto i nagrada od hiljadu EUR, dok su treći bili Mechanic Crops čije je idejno rješenje nagrađeno sa 500 EUR.

Prema odluci žirija i organizatora nagrađen je i četvrti studentski tim sa novčanim iznosom od 250 EUR zbog uloženog truda i zalaganja tokom Viral hakatona.U ime prvonagrađenog tima GoDigital, Jelena Đukić, rekla je da su 48 sati radili na kreiranju rješenja jedne od zadatih tema optimizacije navodnjavanja i ocijenila da je Viral hakaton bila izvanredna prilika i podsticaj da se uvežu informacione tehnologije i poljoprivredna proizvodnja.

”Naša ideja predstavlja kombinaciju hardvera i softvera i rješenja koje omogućava da se sa što manje utroška vode postigne dobar prinos u poljoprivredi. Na hakatonu nam je omogućeno da dosta naučimo iz ovih oblasti, kao i o vještini prezentacije ideja”, rekla je Đukić.

Predstavnik drugonagrađene Demetre, Peko Vukadinović, kazao je da su se u tom timu bavili efikasnošću radne snage, kao temom koja se u sektoru poljoprivrede uglavnom zaobilazila.

”Pokušavamo da kroz jednostavno, a krajnje inovativno rješenje izračunamo koja je to prava norma prilikom velikh berbi u poljoprivredi, uz podatke koliki je radni učinak, kao i koja je količina sakupljena. Mislim da smo na dobrom putu da predstavimo naš proizvod onima koji su zainteresovani za ovakvo rješenje”, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, tokom hakatona u Tehnopolisu omogućeno im je da se iskažu uz pomoć mentora.

U ime dobitnika treće nagrade Mechanic Tropsa, Nina Pantović, navela je da su predstavili jedinstvenu ideju koja podrazumijeva potpunu automatizaciju poljoprivredne proizvodnje sa uštedom vode, uz pomoć vještačke inteligencije ili ličnog inženjera na imanju, koji sprovodi proizvodnju i savjetuje šta treba da se radi.

Predstavnik tima Perfect H2O, Vuk Kasalica, rekao je da su razvijali ideju optimizacije navodnjavanja, a da su njihova ciljna grupa bili mali i srednji proizvođači u Crnoj Gori.

On je naveo da se njihov sistem sastoji iz hardverskog i softverskog rješenja i da je riječ o uređaju koji mjeri karakteristike zemlje i omogućava malim i srednjim proizvođačima, kojima laboratorije nijesu pristupačne, da saznaju više o tome kako pravilno da održavaju zemljište za izabranu poljoprivrednu kulturu.

Menadžerka u Tehnopolisu Jelena Popivoda podsjetila je da je Viral hakaton trajao neprekidno 48 sati i da su na njemu četiri tima iz Crne Gore ponudila inovativna i kreativna rješenja. Predstavljena su rješenja za problem optimizacije navodnjavanja na većim proizvodnim objektima uz racionalno smanjenje troškova, kao i o načinu optimizovanja radne snage i valorizacije rada.

Ona je obrazložila da je cilj Viral hakatona, koji je realizovan sa partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, bio da se omogući studentima učesnicima da kroz svoja ponuđena rješenja budu uočljiviji za privredu.

”Svjedoci smo da se dostupna tehnička i tehnološka rješenja u poljoprivredi u Crnoj Gori ne koriste u dovoljnoj mjeri, zbog čega nam je cilj da se taj jaz premosti kroz razvoj softverskih/hardverskih rješenja za izazove sa kojima se suočavaju preduzeća iz te oblasti u svakodnevnom poslovanju”, rekla je Popivoda.

Ona je ukazala da su tokom 48 sati neprekidnog trajanja hakatona sa odabranim timovima radili mentori na definisanju inovativnih i kreativnih rješenja za ukazane probleme, a da je nakon isteka predviđenog roka organizovan Demo dan na kojem su predstavljena rješenja pred stručnim žirijem.

”Cilj projekta je uvezivanje i poboljšanje saradnje između fakulteta, studenata i poslovnog sektora kroz upotrebu Informaciono-komunikaciono tehnoloških (IKT) rješenja u poljoprivrednom sektoru”, podsjetila je Popivoda.

Prema kriterijumima za prijavljivanje svi članovi tima morali su biti studenti, od kojih najmanje po jedan sa Poljoprivrednog fakulteta/prehrambene tehnologije i Fakulteta za informacione tehnologije/elektrotehnike. Maksimalan broj članova je četiri po timu.

Hakaton se organizuje kroz projekat Viral, koji je kofinansiran sredstvima EU kroz Erasmus plus program.

Pored IPC Tehnopolis, projekat implementiraju Univerziteti u Banja Luci, Tuzli/ Elektrotehnički fakultet, Bijeljini, Mariboru, Donja Gorica u Podgorici i “Džemal Bijedić” u Mostaru, Sveučilište u Mostaru, kao i Univerziteti Waigeningen i Bukurešt.

Projekat implementiraju i Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banjaluka, INTERA Tehnološki Park iz Mostara i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.

Iz Tehnopolisa je saopšteno da je generalni pokrovitelj Viral hakatona Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, koja je podršku pružila u okviru projekta Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti, koji se primjenjuje u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Najčitanije