fbpx
NaslovnicaMINA BusinessICM izbjegao bankrot

ICM izbjegao bankrot

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Klasični bankrot u Institutu crne metalurgije (ICM) se nije desio zahvaljujući toleranciji povjerilaca, u prvom redu države i Opštine Nikšić, kao i hitnim akcijama koje su preduzimane, saopštio je predsjednik Odbora direktora kompanije, Vasilije Savović.

On je rekao da su akcije preduzimali u cilju konsolidacije, obnavljanja povjerenja i dobijanja dodatnog vremena za novu šansu za opstanak firme.

”U prvim mjesecima mandata odbora i u prvom mjesecu rada izvršnog direktora, suočili smo se s tri opasnosti od uvođenja u bankrot od povjerilaca, uz jednu uvedenu blokadu računa, koje smo sporazumno uspjeli da se oslobodimo prije nego što su posljedice mogle postati fatalne”, kazao je Savović Vijestima.

On je naveo da su im značajan vjetar u leđa i vrijeme za konsolidaciju tada dale Elektroprivreda, odobravanjem povoljnog reprograma, i Opština Nikšić razumijevanjem za veliki dug po osnovu poreza na nepokretnost.

Prema njegovim riječima, najvažniji momenat i pretpostavka opstanka kompanije je ulazak u održiv reprogram obaveza za poreze i doprinose, za koji očekuju da će biti sklopljen ovog mjeseca.

To ne znači, kako je kazao, da će sve reprogramirane obaveze biti lako servisirati uporedo s tekućim izdacima, ali se “stvaraju jasne osnove za rad i dalju borbu za opstanak”.

Urađena je, kaže Savović, revizija štetnih ugovora, preračunavanje relevantnih cijena koštanja proizvodnog programa koje nisu postojale u prethodnom periodu, racionalizacija neproduktivnih troškova, dok je u skladu s preporukama revizora urađena revalorizacija vrijednosti nekretnina.

”U dužem vremenskom periodu knjigovodstvena vrijednost zemljišta i objekta ICM-a bila je nerealno visoka što je dovodilo do neodrživog iznosa godišnjeg poreza na nepokretnost od preko 50 hiljada EUR, što je danas zbirno jedan od najvećih tereta koje Institut ima. Nije nam poznato zašto se vrijednost imovine držala neralno visoko, jer je i pogled golim okom ukazivao na neophodnost svođenja na takozvanu fer vrijednost, a kojom bi se u proteklom višegodišnjem periodu izbjegao veliki dio poreske obaveze”, naveo je Savović.

On je dodao da je ta poreska obaveza revalorizacijom više nego prepolovljena na godišnjem nivou. Dolaskom novog Odbora i izvršnog direktora, prema riječima Savovića, prihod od prodaje je povećan za skoro 20 odsto, troškovi poslovanja sus man jeni skoro četvrtinu, a troškovi rada za petinu.

”U Institutu smo zatekli 70 zaposlenih, što je daleko iznad realnih potreba rada i mogućnosti kompanije da servisira bruto zarade. Ovaj broj se u međuvremenu penzionisanjem smanjio na 66 zaposlenih, a nije bilo novih zapošljavanja. Sumarno, sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je poslovni rezultat to jest gubitak u uporednom periodu između prošle i ove godine smanjen čitavih 60 odsto”, kazao je Savović.

Kako je istakao, cilj je kontinuirano smanjenje poslovnog gubitka kako bi se kompanija spasila od klasičnog stečaja u koji je prošle godine bila uveliko zakoračila.

”Cilj je da do isteka četvorogodišnjeg mandata izvršnog direktora godišnji gubitak bez zaračunavanja amortizacije bude sveden na nulu, odnosno da iskazani poslovni gubitak ne bude viši od iznosa amortizacije opreme”, naveo je Savović.

On je rekao da je ideja vodilja za taj cilj rezultat u kvartalu koji je za nama, kad su se već primakli takvom uspjehu.

“Uz to, podrazumijeva se da bi prateći rezultati bili servisiranje reprograma i tekućih obaveza iz sopstvenih prihoda”, kazao je Savović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...