fbpx
NaslovnicaGlavna vijestHotel Mediteran za turiste spreman do 2025. godine

Hotel Mediteran za turiste spreman do 2025. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Bećović Management Group Chicago uložiće u hotel Mediteran u Ulcinju 13 miliona EUR, koji bi za goste trebalo da bude spreman najkasnije do početka ljetnje sezone 2025. godine, predviđeno je sporazumom koji je danas potpisan između investitora i Vlade.

Predstavnici Vlade, Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera i američke kompanije potpisali su sporazum o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa ugovorom o kupoprodaji hotela Mediteran iz 2005. godine.

Kompanija Bećović Management Group je hotel Mediteran tada kupila od Ulcinjske rivijere, ali nije izvršavala ugovorne obaveze u skladu sa zadatom dinamikom.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, je na konferenciji za novinare povodom potpisivanja sporazuma kazao da se na taj način vraća investiocni ciklus u ulcinjsku opštinu.

On je objasnio da su ugovorne strane odlučile da započnu novi proces pregovora u vezi sa ispunjavanjem ugovornih obaveza.

Kupac je 7. septembra uputio Vladi pismo o namjeri u kojem je naveo da planira da realizuje investiciju veće vrijednosti od one koje je bila predviđena prvim ugovorom.

„Nakon pregovora odlučeno je da kupac projekat realizuje kroz jednu snažniju dinamiku ulaganja i to na način da u narednoj godini bude uloženo tri milioan EUR, a u 2023. i 2024. godini po pet miliona. Predviđeno je i da hotel bude podignut na nivo kategorizacije četiri zvjezdice najkasnje do proljeća 2025. godine, odnosno da bude spreman za ljetnju turističku sezonu te godine“, rekao je Milatović.

U cilju adekvatne kontrole realizacije investicionih aktivnosti kupca, ugovorne strane su se novim sporazumom saglasile da će kupac omogućiti Vladi i Ulcinjskoj rivijeri vršenje adekvatnog nadzora nad projektom.

„Kupac se obavezovao da dozvoli rad konotrolora kojeg odredi Vlada, koji će biti dužan da na godišnjem nivou izvještava i prodavca i izvršnu vlast o realizaciji dinamičnog plana investicije“, kazao je Milatović.

Kupac se obavezovao i da omogući predstavnicima Vlade i kontroloru da izlaskom na teren utvrde činjenično stanje i lično se upoznaju sa napretkom radova.

„Ukoliko kontrolor u izvještaju utrvdi da se investicija ne realizuuje u skladu sa utvrđenom dinamikom, prodavac će uputiti kupcu urgenciju da intenzivira investicione aktivnost. U ovom slučaju nezavisni kontrolor će sprovesti i vanrednu kontrolu činjeničnog stanja i na taj način napraviti izvještaj“, objasnio je Milatović.

Ukoliko kontrolor i u vanrednoj kontroli utvrdi da kupac ne realizuje investicione aktivnosti, smatraće se da je prekršio svoju obavezu, a prodavac će imati pravo da raskine sporazum jednostarnim obavještenjem.

„U slučaju raskida ugovora kupac će prodavcu vratiti imovinu koja je predmet ugovora. Kupcu će od prodavca biti nadoknađen iznos koji odgovora 80 odsto iznosa uloženog u realizaciju investicije, s tim što će biti umanjen za garanciju koju je dostavio investitor u iznosu od 1,22 miliona EUR“, precizirao je Milatović.

Prodavac će se odmah uknjižiti u katastar kao vlasnik nepokretnosti, bez bilo kakvih sudskih sporova.

„Na ovaj način mislmo da smo bez ulaska u sudski spor sa investitorom dali jedan novi momenat kompletnoj realizaciji projekta. Radujem se da ćemo 2025. godine imati hotel Mediteran koji će spremno dočekati turiste“, poručio je Milatović.

Ministarstvo i Vlada su, kako smatra, ovim postupkom pokazali na koji način se vraća povjerenje investitora i štite interesi lokalne zajednice.

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, kazao je da su u dobrom duhu i uz veliki anagažman Ministarstva došli do solucije koju je podržao investitor da u hotel Mediteran u naredne tri godine bude uloženo 13 miliona EUR.

„Time bi ulcinjska opština, koja toliko pati za kvalitetnim smještajnim kapacitetima i dobrim luksuznim hotelima, konačno dobila jedna luksuzan prstižan objekat koji bi upotpunio ponudu“, rekao je Abazović.

On smatra da je jako važno da Vlada pošalje poruku da su investiori dobrodošli i da ne odlaze iz Crne Gore.

„Posebno je bitno naglasiti da se u ovom konretnom slučaju radi o čovjeku čija komapanija je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali čiji su korijeni iz Ulcinja“, dodao je Abazović.

Abazović je, komentarišići odnos prema investitorima, poručio da Vlada nema obavezu ni prema kome.

“Ko god ne bude poštovao ugovore, oni će istog momenta, kada istekne rok, biti raskinuti. Zašto prethodna vlada to nije radila, nije pitanje za nas. Mi u Ulcinju imamo takozvani totalni pokolj hotelskih kapaciteta. Ko želi da radi fer biznis u Crnoj Gori, dobrodošao je, a ko ne poštuje pravila igre, zakone i Ustav, moraće da se odrekne svojih prava”, kazao je Abazović.

Investitor i direktor Bećović Management Group Chicago, Isa Bećović, rekao je da su, zahavaljujući naporima Ministarstva, uspjeli da prevaziđu sve izazove i dođu u situaciju da počnu da realizuju investiciju u hotel Mediteran.

“Kao pripadnik dijaspore iz Ulcinja, želimo da vratimo novac u sredinu odakle pripadamo i da uradimo sa hotelom Mediteran nešto što on zaslužuje”, rekao je Bećović.

On smatra da je ovo iznanredna poruka cijeloj investicionoj zajednici da dođe u Crnu Goru.

Na pitanje šta se promijenilo u odnosu na prethodni ugovor, Bećović je odgovorio da je problem tada bila planska dokumentacija.

Izvršni direktor HTP Ulcinjska rivijera, Bojan Đakonović, kazao je da je zadovoljan što su potpisali sporazum, jer građani Ulcinja dugo vremena traže jedan dobar gradski hotel.

“Bećović je prije 16 godina kupio hotel Mediteran. Nijesmo bili zadovoljni dinamikom tih radova i investicija, ali pružena je nova šansa investitoru i zadati tačni rokovi. Nadamo se da će to tako biti”, dodao je Đakonović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...