fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHidroelektrana na Komarnici koštaće 238 miliona EUR

Hidroelektrana na Komarnici koštaće 238 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje hidroelektrane (HE) Komarnica je 237,8 miliona EUR, navodi se u Konceptu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici.

Taj dokument je, kako piše Pobjeda, objavilo Ministarstvo održivog razvoja s ciljem upoznavanja zainteresovane javnosti, a nije stigla nijedna primjedba tokom javne rasprave od 16. maja do 16. juna.

“HE Komarnica se predviđa kao uzvodna stepenica HE Piva. Koristiće hidropotencijal rijeke Komarnice, između akumulacije Piva i zone naselja Šavnik, do kanjona Nevidio, čime kanjon neće biti ugrožen”, navodi se u dokumentu.

HE Komarnica prema idejnom projektu čine brana, mašinska hala, te dovodni i evakuacioni objekti i razvodno postrojenje sa pratećim objektima i infrastrukturom.

Procijenjena vrijednost građevinskih radova je 189,39 miliona EUR, vrijednost hidro-mašinske opreme 16,9 miliona EUR, elektro i elektro-mašinske opreme 31,5 miliona EUR, tako da je ukupna vrijednost te investicije 237,8 miliona EUR.

“Brana HE Komarnica se planira na lokaciji Lonci na rijeci Komarnici, 45 kilometara uzvodno od postojeće brane Mratinje (HE Piva). Profil pregradne konstrukcije bi bio smješten u suženom dijelu kanjona, sa kotom normalnog uspora od 811 metara nadmorske visine”, navodi se u dokumentu.

Kako se navodi, izgradnja HE neće uticati na postojeće naselja i objekte, ali hoće na promjenu predjela kanjona Komarnice, u kome će se formirati vještačko jezero.

U pogledu uticaja na okolinu, potapa se dio kanjona Komarnice na potezu od brane do Šavnika.

Iz Elektroprivrede su nedavno kazali da su sa Elektroprivredom Srbije ušli u ozbiljne pripreme za realizaciju projekta HE na Komarnici, na osnovu ugovora o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji.

Najčitanije