fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHercegnovska URA: Trajekna linija da služi interesu zajednice

Hercegnovska URA: Trajekna linija da služi interesu zajednice

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Trajektna linija Kamenari-Lepetani, koja je jedina u Crnoj Gori i predstavlja značajan resurs Boke, mora služiti i interesu lokalne zajednice, a ne enormnom bogaćenju pojedinaca, ocijenili su iz hercegnovskog odbora Građanskog pokreta URA.

U toj partiji smatraju da je nedopustivo da ta trajektna linija i dalje funkcioniše bez koncesionog akta, a samo na osnovu ugovora o zakupu djelova trajektnih pristaništa u Kamenarima i Lepetanima, koji datira još iz 2004. godine i aneksa tog ugovora iz 2019. godine.

Iz GP URA su tražili od Ministarstva kapitalnih investicija da ubrza proces pripreme nacrta koncesionog akta i raspisivanje tendera za dodjelu koncesije za obavljanje trajektnog prevoza.

“Ministarstvo kapitalnih investija mora ubrzati te procese kako bi se ova pitanja riješila u skladu sa zakonskim propisima i trajno normirala. Ministarstvo posebno ima obavezu da prilikom definisanja koncesionog aranžamana vodi računa o interesu lokalnih zajednica, kao i da definiše obavezu koncesionara da dio prihoda uplaćuje Opštinama Tivat i Herceg Novi, na čijim teritorijama se obavlja prevoz i čije se obale koriste”, navodi se u saopštenju.

Iz hercegnovske URA-e su najavili da će od kabineta potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića tražiti da se detaljno preispita privatizacija Pomorskog saobraćaja, da se pregleda kompletna dokumentacija i posebno obrati pažnja na kontrolu prihoda koje catara ostvaruje, naročito imajući u vidu revizije i mišljenja Državne revizorske institucije (DRI).

Posebno će, kako su dodali, tražiti da se utvrdi kršenje prava radnika i obračun sa sindikalnim predstavnicima u tom preduzeću, koji su se događali u prethodnom periodu.

“Obaveza Vlade je da doprinese zaštiti prava radnika catare. Prilikom definisanja koncesionog akta Ministarstvo posebno mora voditi računa o unapređenju ekoloških standarda za obavljanje djelatnosti trajektnog prevoza”, zaključili su iz hercegnovske URA-e.

Najčitanije