fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryGubitak zbog smanjenja prevoza rude boksita

Gubitak zbog smanjenja prevoza rude boksita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Željeznička kompanija Montekargo završila je treći kvartal u minusu od 1,4 miliona EUR, zbog smanjenja prevoza, prvenstveno rude boksita, saopštio je izvršni direktor te kompanije Muradif Grbović.

On je kazao Pobjedi da je to smanjenje u najvećoj mjeri posljedica manjeg obima prevoza rude boksita, koja se iz Nikšića transportuje za Luku Bar.

„Zbog smanjenja prevoza za 38 odsto, prvenstveno rude boksita, fiat-ovih automobila iz Kragujevca, čeličnog lima iz Smedereva i starog gvožđa iz Srbije, Montekargo je treći kvartal završio u minusu od 1,4 miliona EUR“, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, ta vrsta robe prošle godine je učestvovala sa 54 odsto u ukupnom obimu prevoza kompanije.

Grbović je naveo da ih je vlasnik kompanije Uniprom metali Veselin Pejović ohrabrio najavom da će eksploatacija rude u punom kapacitetu početi od januara naredne godine.

Na smanjenje obima prevoza, kako je dodao, uticao je nedostatak očekivanog obima prevoza starog gvožđa koje se iz Srbije transportuje za Željezaru Kurum u Elbasanu.

Grbović je objasnio da je smanjen prevoz “fiat” automobila zbog pada tražnje na evropskom tržištu, a čeličnog lima iz Željezare u Smederevu zbog dodatnih carina Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na uvoz te robe, koja se iz Luke Bar brodom transportovala na američko tržište.

Kako je kazao, obim prevoza Montekarga u direktnoj je zavisnosti od poslovnih aktivnosti firmi u državi i okruženju.

Grbović je dodao da je i Luka Bar osjetila negativan uticaj tržišnih okolnosti, prvi put nakon tri godine.

„Montekargo ne može uticati na ta kretanja, ali može u dijelu koji se odnosi na pitanje konkurentnosti željezničkog prevoza u odnosu na kamionski, gdje se povremeno suočavamo sa nelojalnom konkurencijom koja koristeći damping cijene pokušava sebi da obezbijedi poslove prevoza“, rekao je Grbović.

On je naveo da se 200 kilometara pruge od granice sa Srbijom do Bara zbog karakteristika, u prvom redu uspona od 26 promila, često ne nalazi na mapi prioritetnih dionica vlasnika robe koja se transportuje željeznicom.

Zbog toga, kako je kazao Grbović, Željeznice Srbije iz ekonomskih i komercijalnih razloga favorizuju rentabilnije željezničke pravce prema Hrvatskoj, Mađarskoj i Makedoniji.

On je podsjetio da je prošla godina za Montekargo bila rekordna, pa bi se, kako je ocijenio, realnija slika poslovanja stekla poređenjem sa prethodnim trogodišnjim prosjekom.

U tom slučaju, kako je dodao Grbović, pad bi bio 24 odsto.

Kako je naveo, kompanija je do 30. novembra prevezla 870,74 hiljade tona različitih vrsta robe.

„Najviše je prevezeno boksita iz Nikšića i to za Luku Bar 289,93 hiljade tona, za Poljsku 15,53 hiljade, za Češku 9,02 hiljade i za Zvornik 111,58 hiljada tona“, precizirao je Grbović.

U navedenom periodu, kako je dodao, prevezeno je 51,71 hiljada tona čeličnog lima, 37,41 hiljada tona starog željeza, 42 hiljade “fiat“ automobila iz Kragujevca.

„Imajući u vidu poslovne rezultate i poteškoće u pravovremenom izmirenju tekućih troškova, izvršni menadžment je na sjednici 16. jula donio zaključak o hitnim mjerama štednje i racionalizacije u svim segmentima poslovanja“, rekao je Grbović

On je poručio da nastavak pozitivnog trenda poslovanja iz prethodne tri godine očekuju već tokom naredne.

Najčitanije