fbpx
NaslovnicaGlavna vijestGubici MA 14,9 miliona

Gubici MA 14,9 miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gubici Montenegro Airlinesa (MA) za devet mjeseci ove godine su 14,9 miliona EUR, a radnici nijesu primili platu za oktobar, saopštio je izvršni direktor kompanije, Vlastimir Ristić.

On je, gostujući u Jutarnjem program TVCG, naveo da je u ovoj godini broj radnika smanjen za 44.

Ristić je upozorio da kompanija ne može preživjeti bez primjene Zakona o konsolidaciji, kojim je predviđeno 155 miliona EUR državne pomoći za MA.

On je kazao da je pandemija koronavirusa imala razarajuće efekte na poslovanje MA, prenosi portal RTCG.

“Nama je u odnosu na prošlu godinu za prvih devet mjeseci pad prometa 80 odsto. Bilo koje preduzeće ako izgubi 80 odsto prometa jasno je u kakvoj situaciji se nalazi. Mi pokušavamo da internim mjerama odgovorimo tom izazovu, da čuvamo resurse”, naveo je Ristić.

On je podsjetio da je prošle godine gubitak MA bio 8,7 miliona, a poređenja radi, navodi da je hrvatski avioprevoznik pet puta povećao gubitak.

“Svi smo sa tim suočeni. Vlade zemalja pomažu, pokušavaju da sačuvaju nacionalne avioprevoznike. Sada je to bitka, ko će duže da izdrži”, rekao je Ristić.

On je saopštio i da avioni MA sada za sedam dana lete koliko u sezoni za dan.

“Sa druge strane, imate fiksne troškove, najam aviona, zaposlene”, naveo je Ristić i dodao da pokušavaju da budu realni u poslovanju.

On je objasnio da su imali dosta ljudi koji su imali ugovore na određeno.

“U ovakvim uslovima ovako ograničenog prometa, te ugovore prosto nije bilo racionalno produživati”, naveo je Ristić i dodao da je jedan broj zaposlenih pošao u penziju.

On je rekao da su za 44 zaposlena smanjili broj radno angažovanih u ovoj godini i dodao da još u kompaniji nije isplaćena plata za prošli mjesec.

Zakon o konsolidaciji MA kojim je predviđeno 155 miliona pomoći za nacionalnu aviokompaniji, kako dodaje Ristić, ne primjenjuje se od avgusta.

“Ako se primjena Zakona obustavi, odnosno i sada je obustavljena, ako to postane trajno stanje i ako epilog tog procesa bude da mi moramo da vratimo i ona sredstva koja smo do sada dobili potpuno je nemoguće da to MA može da vrati”, kazao je Ristić.

Upitno je, kako je dodao, šta će dalje biti sa kompanijom i da li će se Zakon primjenjivati.

“Ako ne budemo mogli da dalje primjenjujemo Zakon drugi model se mora tražiti odmah, to je zaključak”, naveo je Ristić.

On je saopštio i da MA ne može samostalno da posluje, jer je to nacionalno preduzeće koje ima društvenu funkciju.

“Crnoj Gori je potreban MA, ali je i Crna Gora potrebna Montenegro Airlinesu”, zaključio je Ristić.

Najčitanije