fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryGrci će podatke o istraživanju nafte dostaviti krajem godine

Grci će podatke o istraživanju nafte dostaviti krajem godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rezultati drugog istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koje je u februaru realizovano na brodu Ramform Titan za potrebe grčke kompanije Energean, biće poznati krajem godine, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Iz Uprave su Dnevnim novinama kazali da nakon obavljenog 3D geofizičkog snimanja na bokovima 30 i 26 slijedi obrada prikupljenih podataka.

“To će u konačnom rezultirati interpretacijom podataka i konkretnim saznanjima o stanju ugljovodoničnog potencijala crnogorskog podmorja na tom području”, kazali su iz Uprave i dodali da rezultat istraživanja očekuju između oktobra i decembra.

Ramform Titan, koji je u crnogorske vode uplovio 6. februara, istraživanje je završio u ponedjeljak, bez zastoja u radu. Snimanje na blokovima 30 i 26, koje je sprovela norveška kompanija PGS za potrebe grčkog koncesionara Energean, počelo je 10. februara.

Istraživanje nafte i gasa na blokovima 30 i 26 definisano je radnim programom ugovora o koncesiji iz 2017. godine.

Obrada prikljupljenih podataka se u potpunosti obavlja u norveškoj kompaniji PGS, koja angažovana za njihovo prikupljanje.

“U Crnoj Gori ne postoje informacioni sistemi i softverske aplikacije koji su potrebni za obradu ove vrste podataka. Uprava za ugljovodonike je u posjedu sirovih podataka koje koncesionari prikupe za vrijeme trajanja ugovora o koncesiji. Crna Gora će biti u posjedu i obrađenih podataka čim njihova interpretacija bude završena”, saopštili su iz Uprave.

Prvo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, trajalo je od 19. novembra do 18. decembra, a povjereno je italijansko-ruskom koncesionaru Eni i Novatek, sa kojim je Vlada potpisala ugovor prije tri godine. Obrada podataka je u toku i rezultati tog ispitivanja, koje je realizovala kompanija Shearwater, na brodu Polar Empress, biće poznati u trećem kvartalu ove godine.

U fokusu aktivnosti Uprave za ugljovodonike narednih mjeseci biće, kako su kazali njeni predstavnici, tender za prikupljanje seizmičkih podataka, njihovu obradu i interpretaciju dobijenih rezultata u cilju povećanja nivoa znanja o potencijalnosti nalaženja komercijalnih ležišta nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

“Tender ne uključuje prava proizvodnje ugljovodonika. Tenderska dokumetacija, koja uključuje i model ugovora sa svim tehničkim specifikacijama i uslovima, je u završnoj fazi pripreme”, naveli su iz Uprave i dodali da je javni poziv namijenjen “multiclient” geofizičkim kompanijama koje će o sopstvenom trošku i riziku obaviti seizmička istraživanja crnogorskog podmorja.

Nakon što obave istraživanja, geofizičke kompanija, kako su kazali u Upravi, nude i prodaju interpretirane podatke naftnim kompanijama.

“Država je vlasnik podataka, a kroz ugovor daje pravo kompanijama da te podatke nude većem broju klijenata. Podaci prikupljeni kroz taj tenderski proces predstavljaće osnovu i preduslov, za objavljivanje drugog tendera za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa”, objasnili su predstavnici Uprave.

Oni su dodali da su u ovom trenutku završena istraživanja na svim blokovima koja su predmet važećih ugovora.

“U narednom periodu se očekuje raspisivanje tendera samo za istraživanje ugljovodonika, čiji će predmet biti ostali blokovi crnogorskog podmorja”, zaključili su iz Uprave.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije