fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeGradnja hotela sa pet zvjezdica kreće za godinu

Gradnja hotela sa pet zvjezdica kreće za godinu

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Građevinski otpad, šut i željezo, nastalo rušenjem starog hotela Fjord, nakon skoro godinu i po konačno su u potpunosti uklonjeni sa te najatraktivnije lokacije u kotorskom zalivu, a gradnja novog objekta trebalo bi da počne krajem naredne godine.

Izvršni direktor podgoričke kompanije Boka bay investments, koja je kupila nekadašnji hotel Fjord i susjednu upravnu zgradu Jugooceanije, Orhan Pelinković, kazao je za Dan da je uklanjanje i odvoz građevinskog materijala i šuta sa lokacije bivšeg hotela počelo 14. septembra, a završeno u petak.

“Kamioni i teške mašine napustili su ovu lokaciju i plac je potpuno čist. Sada čekamo usvajanje Prostornog plana kotorske opštine koji je, koliko smo obaviješteni, u finalnom nacrtu. Čim se on usvoji, odnosno skine moratorijum na gradnju, pokrenućemo dalje aktivnosti što se tiče investicija na tom lokalitetu”, rekao je Pelinković.

On je naveo da će izgradnju hotela kategorije pet zvezdica planirati u zavisnosti od toga kada će biti usvojen Prostorno urbanistički plan (PUP) Kotora.

“Na toj lokaciji je predviđen takav objekat, a informacije koje mi dobijamo su da će usvajanje plana biti ove godine. Uzimajući u obzir da smo mi kao investitori vlasnici susjednog objekta Jugooceanije, mi ćemo budući hotel i rizort objediniti – Jugooceaniju i lokaciju bivšeg hotela Fjord u jednom kompleksu. Planirali smo 150 soba”, objasnio je Pelinković.

Ukoliko se PUP usvoji do kraja ove godine, eventualno u januaru, onda bi kompanija podnijeli zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, a zatim pokrenula projektovanje hotela.

“Potom slijedi objavljivanje konkursa za izradu idejnog rješenja za odabir najboljeg, te izrada HIA Studije uticaja na kulturnu baštinu, koja se nakon toga mora dostaviti UNESCO-u na pregled. Ukoliko na studiju dobijemo zeleno svjetlo, onda radimo detaljni projekat. Realna su očekivanja da će gradnja hotela na lokaciji bivšeg Fjorda početi krajem naredne godine”, rekao je Pelinković.

On je dodao da će kompanija u lokaciju Jugooceanije i Fjorda, sa zemljištem, uložiti preko stotinu miliona EUR.

Rušenje nekada kultnog i najvećeg hotela u Kotoru Fjord trajalo je od 26. aprila do 4. juna prošle godine. Sagrađen je 1986. godine na mjestu nekadašnjeg hotela Slavija koji je imao park sa preko 50 vrsta egzotičnog mediteranskog rastinja, fontanu sa zlatnim ribicama, terasu koja se dodirivala sa morem.

Najčitanije