fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGrađani ne znaju koliko će koštati petlja Smokovac

Građani ne znaju koliko će koštati petlja Smokovac

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građani nemaju potpune informacije ko će, pod kojim uslovima i za koliko novca izgraditi zaboravljenu petlju Smokovac, a osim nje će za naknadne i nepredvidive radove platiti više desetina miliona EUR, saopštio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Vladimir Martinović.

On je kazao da je Vlada na sjednici prošle sedmice dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova za građenje složenog inženjerskog objekta prve faze petlje Smokovac.

„Po sopstvenom priznanju aktuelnog ministra saobraćaja, Osmana Nurkovića, prilikom preuzimanja dužnosti od bivšeg ministra, a sadašnjeg predsjednika Skupštine, Ivana Brajovića, u Ministarstvu je zatekao haos“, dodao je Martinović.

On je rekao da ta izjava ide u prilog ranijim tvrdnjama Demokrata da će, osim petlje, građani Crne Gore za naknadne i nepredvidive radove, kao što su elektro i hidro instalacije, platiti više desetina miliona EUR.

Prema riječima Martinovića, Nurković je ranije saopštio da će do kraja prošle godine sa kineskom kompanijom, China Road and Bridge Corporation (CRBC), kao izvođačem radova na autoputu, usaglasiti obim i vrstu radova koji se smatraju nepredvidivim, naknadnim i dodatnim radovima, kao i finasijski iskaz, odnosno cijenu koju država treba da plati za te radove.

“Pozivamo Nurkovića da obavijesti javnost da li su ti poslovi usaglašeni sa izvođačem radova? Da li je o tome obostrano potpisan neki akt, i ako jeste, zašto se to krije od javnosti“, pitao je Martinović.

On je pozvao Nurkovića i da obavijesti javnost u kojoj su fazi aktivnosti na ugovaranju izgradnje petlje Smokovac.

„Da li se planira javni poziv za izbor izvođača radova za izgradnju tog objekta ili će se izvođač odabrati neposrednom pogodobom? Ako je plan da se izvođač izabere neposrednom pogodbom, javnost mora to unaprijed da zna“, smatra Martinović.

On tvrdi da je potpuno jasno da su svi ti radovi namjerno zaboravljeni i da nijesu ugovoreni onda kada je trebalo, „da bi se po principu afere Koverat nekom donatoru Demokratske partije socijalista (DPS) namjestio posao od više desetina miliona EUR”.

„Očekujemo od Nurkovića da javnost Crne Gore obavijesti koliko će građane, u krajnjem, koštati zaboravnost Brajovića i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Očekujemo da podnese krivične prijave protiv njih kao najodgovornijih osoba za brojne propuste koje imamo od početka ugovaranja prve dionice autoputa“, zaključio je Martinović.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...