fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGodišnju prijavu poreza na dohodak dostaviti do kraja aprila

Godišnju prijavu poreza na dohodak dostaviti do kraja aprila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak građana (GPPFL) za prošlu godinu ističe 30. aprila, pri čemu će se blagovremeno podnijetim prijavama smatrati i prijave dostavljene do 3. maja, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Iz UPC su rekli da su obrazac GPPFL dužni da podnesu poreski obveznici – građani koji su u prošloj godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju, imovine, kapitalnih dobitaka, primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca odnosno isplatilaca ličnih primanja čiji je ukupan mjesečni bruto iznos iznad 700 EUR, u skladu sa stopama iz Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Obrazac GPPFL su dužni da podnesu i građni koji su ostvarili dohodak od prihoda od sportske djelatnosti, prihoda od autorskih i srodnih prava, patenta, žiga i prihoda samostalnih stručnjaka u kulturi, iz inostranstva.

“Porez na dohodak građana plaća se po stopama propisanim članom Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koje iznose za dohodak po osnovu ličnih primanja nula odsto na iznos oporezivog dohotka do 700 EUR, devet odsto na iznos oporezivog dohotka od 700,01 EUR do hiljadu EUR, kao i 15 odsto na iznos oporezivog dohotka viši od hiljadu EUR.

Za dohodak ostvaren po osnovu samostalne djelatnosti porez iznosi devet odsto na iznos oporezivog dohotka od 8,4 hiljade EUR do 12 hiljada EUR, kao i 15 odsto na iznos oporezivog dohotka na iznos veći od 12 hiljada EUR.

Za dohodak od prihoda od imovine, kapitala, kapitalnih dobitaka, sportske djelatnosti, autorskih i srodnih prava, patenta, žiga i prihodi samostalnih stručnjaka u kulturi i drugih primanja porez iznosi 15 odsto od poreske osnovice.

“Takođe, podsjećamo da su preduzetnici koji se oporezuju po stvarnom dohotku dužni da uz prijavu dostave bilans stanja i bilans uspjeha”, navodi se u saopštenju.

Navedeni dokumenti mogu se podnijeti putem desktop aplikacije Finansijski iskazi, koja je dostupna na portalu Uprave prihoda i carina. Ukoliko se finansijski iskazi podnose bez digitalnog potpisivanja, poreski obveznik mora na svom računaru da instalira neophodan osnovni softver Microsoft.NET.Framework i Softver za pripremu i podnošenje finansijskih iskaza.

Kada završi sa unosom finansijskih iskaza koristi opciju Pošalji, nakon čega će aplikacija uspostaviti komunikaciju sa servisom i poslati „spremljene“ finansijske iskaze Upravi prihoda i carina.

“Sistem Uprave prihoda i carina će još jednom provjeriti ispravnost podataka, ako su iskazi pravilno popunjeni, biće zapamćeni u sistemu UPC i biće mu dodijeljen jedinstveni identifikacioni broj”, rekli su iz UPC.

Zbog elektronskog nepotpisivanja, kompletirane finansijske iskaze obveznik treba da odštampa, obavezno potpiše i dostavi na šalter PJ Uprave prihoda i carina. Na osnovu primljenog finansijskog iskaza, provjerom identifikacionog broja, službenik područne jedinice još jednom provjerava ispravnost podataka, ako su iskazi pravilno popunjeni, realizuje obradu kroz internu aplikaciju.

“Ukoliko se finansijski iskazi podnose sa digitalnim potpisivanjem, poreski obveznik takođe mora na svom računaru da instalira neophodan osnovni softver Microsoft.NET.Framework i Softver za pripremu i podnošenje finansijskih iskaza”, objasnili su iz UPC.

Kada završi sa unosom finansijskih iskaza koristi opciju Pošalji i elektronski potpiši, ne zahtijeva se dolazak obveznika i predaja iskaza u papirnoj formi, jer je iskaz već elektronski potpisan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije