fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryGodišnja inflacija 2,9 odsto

Godišnja inflacija 2,9 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Godišnja inflacija u prošloj godini, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 2,9 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Statističari su kazali da su pozitivne godišnje stope inflacije u decembru zabilježene u grupama alkoholna pića i duvan 6,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 2,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,8 odsto, ostala dobra i usluge 1,4 odsto, prevoz 1,3 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,2 odsto, hoteli i restorani 1,1 odsto i komunikacije 0,9 odsto.

“Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama odjeća i obuća 1,4 odsto, rekreacija i kultura 0,8 odsto i zdravlje 0,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su rekli da je mjesečna deflacija u decembru prošle godine iznosila 0,3 odsto, dok su potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec 2017. bile u prosjeku više 1,5 odsto.

“Najveći uticaj na negativnu mjesečnu stopu inflacije imali su pad cijena goriva i maziva za motorna vozila, odjeće, povrća, mesa, cipela i ostale obuće i ostalih prehrambenih proizvoda”, rekli su iz Monstata.

Stopa rasta potrošačkih cijena u prošloj godini u odnosu na 2017, mjerena HICP-om, iznosila je 2,9 odsto.

“Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 3,4 odsto, prevoz 2,8 odsto, rekreacija i kultura 0,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duvan, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i komunikacije po 0,1 odsto.

“Rast cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 1,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i zdravlje po 0,2 odsto i ostala dobra i usluge 0,1 odsto”, kazali su iz Monstata.

Cijene ostalih proizvoda i usluga se, kako se zaključuje, nijesu bitnije mijenjale.

Najčitanije