fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGlavni grad primjenjuje veliki broj principa zelene ekonomije

Glavni grad primjenjuje veliki broj principa zelene ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Glavni grad primjenjuje veliki broj principa zelene ekonomije, sa naglaskom na očuvanje životne sredine i postizanje većeg nivoa energetske efikasnosti, saopštio je njegov menadžer, Marjan Junčaj.

On je, na konferenciji Razvoj zelene ekonomije u organizaciji FORS Montenegro, kazao da se jedna od osnovnih preporuka nedavno usvojenog Programa poboljšanja energetske efikasnosti Glavnog grada, za period od ove do 2023. godine, kada je u pitanju energetska efikasnost odnosi na intenzivnije korišćenje obnovljivih izvora.

“Na temelju te preporuke, Glavni grad će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na postavljanju solarnih panela na objektima Glavnog grada, gdje je to moguće”, rekao je Junčaj u okviru panel diskusije Zelena ekonomija za održivi razvoj.

Iz PG Biroa je saopšteno da je jedan od posebno značajnih principa zelene ekonomije unapređenje sistema upravljanja otpadom, s akcentom na reciklažu.

“Komunalna infrastruktura u Podgorici kontinuirano se unapređuje i proširuje, a važno je pomenuti i uvođenje koncepta “mokra i suva frakcija”, kao i obezbjeđivanje odgovarajućih kontejnera za tu svrhu”, rekao je Junčaj.

Na temu održivog transporta značajno je pomenuti unapređenje biciklističke infrastrukture, kao i najavljenu kupovinu autobusa, u cilju efikasnijeg obavljanja javnog prevoza.

“Glavni grad će nastaviti da kontinuirano radi na očuvanju životne sredine, kao i da primjenjuje principe zelene ekonomije”, zaključio je Junčaj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije