fbpx
NaslovnicaMINA BusinessGates prestigao Bezosa na listi najbogatijih

Gates prestigao Bezosa na listi najbogatijih

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Osnivač Amazona i glavni izvršni direktor Jeff Bezos izgubio je titulu najbogatijeg čovjeka u svijetu tokom poslijepodnevnog trgovanja u četvrtak.

Prvo mjesto ponovo je zauzeo suosnivač Microsofta, Bill Gates.

Akcije Amazona pale su sedam odsto u trgovanju nakon radnog vremena, obarajući Bezosovo bogatstvo na 103,9 milijardi USD. To ga je dovelo na drugo mjesto među najbogatijim ljudima u svijetu.

Novi broj jedan je Gates, vrijedan 105,7 milijardi USD, prenosi B92.

Bezos je u prošloj godini postao najbogatiji čovjek u svijetu i prvi čije je bogatstvo iznosilo preko 100 milijardi koji se pojavio na Forbesovoj, neto vrednosti 160 milijardi USD, čime je prekinuo niz Gatesa od 24 godine na prvom mjestu.

Ali, pad izvršnog direktora kompanije Amazon nije u potpunosti posljedica pada akcija Amazona. Bezos je četvrtinu svog udjela u Amazonu prenio na bivšu suprugu Mekenzi Bezos, kao dio njihovog dogovora o razvodu, koji je okončan početkom ove godine.

Mekenzi Bezos “teška” je 32,7 milijardi USD i među 20 je najbogatijih ljudi u svijetu.

Gates je, u međuvremenu, bio van Microsofta od 2014. godine, kada je odstupio sa mjesta predsjednika kompanije, iako je i dalje član Odbora.

Prodao je ili poklonio većinu svog udjela u Microsoftu i vremenom preraspodijelio svoje bogatstvo.

Gates je debitovao na prvoj Forbesovoj listi milijardera 1987. godine sa neto vrijednosti od 1,25 milijardi USD.

Bezos se prvi put pridružio Forbesovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca 1998, godinu nakon što je Amazon izašao u javnost, sa neto vrijednošću od 1,6 milijardi USD.

Najčitanije

Donirana sportska oprema OŠ ”Milorad Musa Burzan”

Podgorica, (MINA) - Crnogorski olimpijski komitet (COK), kompanije One i Sport Vision, uz podršku...