fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFormirano 12 komisija za kontrolu poslovanja EPCG

Formirano 12 komisija za kontrolu poslovanja EPCG

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Bord direktora Elektroprivrede (EPCG) formirao je 12 komisija i angažovao 60 ljudi, koji treba da provjere finansijsku ispravnost i zakonitost poslovanja te kompanije u posljednjih 30 godina.

Komisije od po pet članova formirane su po nalogu predsjednika borda direktora EPCG, Milutina Đukanovića, piše Pobjeda.

List je imao uvid u rješenje jedne od tih komisija, koja je formirana 13. aprila, a zadužena je za poslovanje EPCG sa Prvom bankom, Uniprom KAP-om i Željezarom Tosčelik, kao i povlašćenim proizvođačima, odnosno malim hidroelektranama (HE) i dvije vjetroelektrane.

U komisiji je koordinator, odnosno osoba koja je zaposlena u EPCG, Miro Vračar, rukovodilac sektora za planiranje i kontrolu. Članovi su Miloš Milatović, Ivan Milićević, Zorica Mijanović i Milica Abramović, a njihov zadatak je da revidiraju sve istorijske transakcije sa povezanim licima, kao i uslove poslovanja.

Komisija treba da revidira sve odluke u vezi sa tim kompanijama i sagleda finansijske efekte na EPCG, te da revidira ugovore sa povlašćenim proizvođačima struje, kao i da uradi analizu uticaja ove komponente na krajnje potrošače.

U drugoj fazi bi, kako se navodi u rješenju, članovi komisije trebalo da uporede uslove poslovanja sa drugim bankama, kako bi pronašli najpovoljniju soluciju za EPCG, da ustanove vrste poslovanja sa drugim subjektima sa akcentom na opravdanost pojedinačnih transakcija, kao i da revidiraju politike u vezi sa povlašćenim proizvođačima u skladu sa odlukama Vlade.

U trećoj fazi tim treba da donese zaključke i kontroliše preduzete mjere. Oni treba da imaju jasnu proceduru prilikom implementacije i kontrole, da jasno definišu vrste transakcija koje su opravdane sa pojedinim subjektima, te da predlože mjere u cilju usaglašavanja sa odlukama Vlade, kako bi se postigao najbolji rezultat za kompaniju i potrošače.

Nijedan član komisije nije revizor, jer ih nema na spisku licenciranih revizora Ministarstva finansija, Instituta sertifikovanih računovođa, ni Instituta internih revizora.

Rješenjem je odlučeno da Vračar za taj posao mjesečno dobije polovinu kompanijske zarade, koja iznosi 820 EUR, odnosno 2,46 hiljada EUR ukupno za šest mjeseci. Ostala četiri člana, koja ne rade u EPCG, treba da dobiju po 75 odsto prosječne kompanijske zarade, odnosno svaki po 615 EUR mjesečno ili 3,69 hiljada EUR ukupno. Taj tim će za pola godine EPCG koštati ukupno 17,22 hiljade EUR.

Ukoliko je preostalih 11 komisija osnovano po istom principu, radi se o još 55 ljudi, od kojih je 11 iz EPCG. U tom slučaju bi, prema pisanju Pobjede, tih 12 komisija ukupno koštalo 206,64 hiljade EUR.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...