fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFormiran Odbor povjerilaca Vektre Montenegro

Formiran Odbor povjerilaca Vektre Montenegro

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor povjerilaca Vektre Montenegro formiran je danas, a ročište za ispitivanje potraživanja, kojih je do sada prijavljeno preko 60, trebalo bi da bude održano početkom marta.

Odbor povjerilaca je formiran dok se čeka odluka Apelacionog suda na žalbu Dragana Brkovića, zbog otvaranja stečaja u njegovoj kompaniji, Vektri Montenegro, prenosi portal Pobjede.

Na sastanku, na kojem je prisustovalo desetak povjerilaca, izabran je petočlani odbor koji čine predstavnica Uprave prihoda Anka Medojević, stečajni upravnik barske kompanije Horizon Logistic, koja je bila u vlasništvu Brkovića, Milan Todorović, zatim Dragan Ivanović iz firme Ivanmont, Milica Janković Dubak iz kompanije Magma i Nikoleta Tomanović iz Opštine Bar.

Stečaj u Vektri Montenegro otvoren je prije mjesec na zahtjev švajcarske NLB Interfinanz banke u likvidaciji, zbog duga od 60 miliona EUR.

Prethodni postupak trajao je gotovo dvije godine zbog brojnih odlaganja kako na zahtjev jedne, tako i druge strane.

Tokom postupka su iz Vektre više puta govorili o mogućnosti dogovora, što su iz NLB-a konstantno opovrgavali, na kraju i pisanom izjavom nadležnih banke.

Vektra je tražila i izuzeće, prvo sudije Zorana Ašanina, a onda i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, ali su im ti zahtjevi odbijeni.

To je, između ostalog, i bio razlog za žalbu Brkovića, koji je naveo da je odluka o otvaranju stečaja nezakonita.

On smatra da je Ašanin bio dužan da obustavi postupak, imajući u vidu da je na posljednjem ročištu traženo Jovanićevo izuzeće, o kojem je trebalo da odlučuje Apelacioni sud, a ne Ašanin.

Brković je doveo u pitanje i aktivnu legitimaciju NLB Interfinanza navodeći da je sud zanemario što je ta banka u likvidaciji i nije provjerio vjerodostojnost punomoćja njihovog zastupnika.

Prvobitno je stečaj u Vektri Montenegro otvoren 2012. godine, ali je Plan reorganizacije usvojen dvije godine kasnije.

Planom je, radi izmirenja duga prema banci, bilo predviđeno ustupanje imovine u Bečićima vrijednosti 18,8 miliona EUR, kao i imovine kompanije Horizon Logistic vrijednosti 10,7 miliona EUR, u roku od šest mjeseci od usvajanja Plana.

Ostatak duga trebalo je da bude isplaćen u okviru trećeg isplatnog reda srazmjerno raspoloživim sredstvima stečajne mase.

Iz Vektre su tvrdili da je NLB nezakonito potpisala ugovor o kupoprodaji kolaterala sa Horizon Logistic, pa dug prema njima nije izmiren kako je predviđeno Planom, jer je imovina prodata umjesto da bude ustupljena.

Nijesu, kako tvrde, imali obavezu plaćanja bilo kakvih rata, dok ne bude ustupljena imovina na način predviđen Planom.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu