fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFondu PIO fali 129,4 miliona EUR

Fondu PIO fali 129,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Budžetom Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) za ovu godinu planirana su, kako je saopšteno iz te institucije, sredstva od 462,17 miliona EUR, što je osam miliona više u odnosu na prošlu.

Vršilac dužnosti direktora Fonda, Ranko Aligrudić, objasnio je da će se finansiranje ukupnih izdataka vršiti iz izvornih primitaka Fonda, odnosno doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, u iznosu od 332,76 miliona EUR ili 72 odsto, dok će se preostali iznos od 129,41 milion ili 28 odsto, obezbijediti iz opštih prihoda budžeta Crne Gore.

“Planirana sredstva za isplatu prava u ovoj godini iznose 455 miliona EUR ili 98,45 odsto ukupnih izdataka Fonda, dok je za socijalni program za potrebe korisnika prava planirano 2,8 miliona EUR, što čini 0,61 odsto ukupnog budžeta Fonda. Na kraju, sredstva koja se odnose na stručne i operativne poslove Fonda planirana su u iznosu od 4,37 miliona EUR, odnosno 0,94 odsto ukupnih izdataka Fonda”, rekao je Aligrudić Danu.

Kada je u pitanju deficit u prošloj godini, budžetom je bilo planirano da se iz budžeta države obezbijedi oko 30 odsto ukupnih sredstava, međutim, podaci o ostvarenju prihoda i izvršenju rashoda Fonda za period januar–novembar pokazuju tendenciju pada deficita, te je on u navedenom periodu iznosio 26,79 odsto.

Na pitanje za koliko će biti uvećane penzije u ovoj godini i kada će se to znati, Aligrudić je odgovorio da podatke koji su bitni za usklađivanje penzija objavljuje Monstat.

“Ukoliko iz objavljenih podataka Monstata proizađe zakonska obaveza usklađivanja penzija, Upravni odbor Fonda PIO u najkraćem roku donosi odgovarajući set odluka. Shodno navedenom, podaci o iznosu minimalne penzije utvrđene prema zakonskoj obavezi o usklađivanju penzija i vrijednosti penzije za jedan lični bod, kao i broju penzionera koji primaju ovu penziju, biće dostupni nakon objavljivanja potrebnih statističkih podataka od Monstata i donošenja odgovarajućih odluka upravnog odbora Fonda. Iznos najniže penzije propisan je Zakonom o PIO na način da najniža vrijednost ličnog koeficijenta može iznositi najmanje 0,5”, precizirao je Aligrudić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije